FinansNyhet

Lägre bruttomarginal på bolån – ”fortfarande förhandlingsutrymme”

Publicerad

Bankernas bruttomarginal på bolån minskade med 6 punkter under det första kvartalet 2021.

Realtid.se

Vid utgången av det första kvartalet 2021 var marginalen 1,44 procent, jämfört med reviderade 1,50 procent vid slutet av det fjärde kvartalet. Det skriver Finansinspektionen på sin hemsida.

Efter en period av lägre finansieringskostnader för bankerna, steg den något under första kvartalet. Samtidigt fortsatte bolåneräntorna att minska. Sammantaget bidrog detta till bruttomarginalen för bolån minskade under fösta kvartalet 2021.

Enligt Finansinspektionens Bankbarometer för 2020 som publicerades i slutet av april så är lönsamheten för svenska storbanker fortsatt högre jämfört med övriga nordiska storbanker,  enligt FI. Högre bolånemarginaler, som stärkt räntenettot, och högre provisionsnetto har stärkt lönsamheten.

Annons

Trots att bruttomarginalen pressats understryker myndigheten att det fortfarande finns förhandlingsutrymme för konsumenter om bolånevillkor.

Sammantaget stod de tre svenska storbankerna, Svenska Handelsbanken, SEB och Swedbank, för 53 procent av all utlåning till allmänheten under 2020 i Sverige.

 

Annons
Annons