Adam Thulin vann Sveriges mästerkock 2022 – nu kan du laga ett par av recepten från hans kokbok ”Ett bord, flera smaker”. Du kan också köpa boken i Realtids shop.
Mästerkockens bok ”Ett bord, flera smaker” blev snabbt en succé och sålde fort slut. Nu finns den åter att köpa i Realtids shop. Nedan bjuder vi på ett par recept ur boken.
Tarte flambée med tryffel och isad silverlök
Tarte flambée är fransmännens svar på italienarnas pizza. Några höstar bakåt i tiden var jag och pappa på tryffeljakt i Provence, och efter tryffeljagandet blev vi serverade varsin tarte flambée med tonvis av svart tryffel. Sedan den dagen har jag alltid varit svag för tryffel. Alla tryffeloljor är olika, så var noga med att börja med lite och sedan smaka av. Om du inte har tid eller ork att göra bröden så funkar det att använda libabröd eller annat runt tunnbröd som botten.
4 PORTIONER
60 MINUTER
UGN: 240° VARMLUFT
Deg
5 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
2 dl vatten
3 msk olivolja
Tryffelfyllning
1 burk crème av svamp med tryffel (Zeta)
1 1/2 dl crème fraiche
50 g finriven parmesan
1 krm salt
tryffelolja
svartpeppar
Topping
2 silverlökar
1 ask smörgåskrasse
ev färsk tryffel
olivolja
pressad citron
GÖR SÅ HÄR:
Isad silverlök
1. Skiva silverlöken supertunt, gärna på mandolin.
2. Lägg den skivade löken i en stor bunke med isvatten tills det är dags att servera.
Tryffelfyllning
1. Blanda tryffelcrème, crème fraiche, riven parmesan och salt i en skål.
2. Smaka av med tryffelolja, peppar och eventuellt mer salt.
Tarte
1. Kör alla ingredienser till degen i en köksassistent tills degen börjar lossna från kanterna. Tillsätt lite mer mjöl om den är för klibbig.
2. Plasta in degen i folie och låt vila i kylskåpet 20 minuter.
3. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut en degbit i taget så tunt du kan till en rundel. Lägg rundlarna på plåtar med bakplåtspapper.
4. Bred ut ett tjockt lager med tryffelfyllningen, nästan ända ut i kanten.
5. Grädda en tarte i taget 5–7 minuter eller tills den har fin färg.
6. Låt tarterna svalna i rumstemperatur.
Servering
1. Låt löken rinna av på hushållspapper.
2. Toppa varje tarte med silverlök, krasse och eventuellt tunt skivad eller färskriven tryffel.
3. Ringla över olivolja och pressa över några droppar citron.
Smörstekta pilgrimsmusslor med Sandefjordsås och sockersaltad gurka
Det här är en variant på min förrätt i finalen. Den rätten är ganska meckig och kräver mycket teknik, så jag gjorde en förenklad version med ungefär samma smaker. Och jag tycker nog denna blev ännu bättre! Genom att steka pilgrimsmusslorna i smör och sedan gå i med såsen direkt i pannan fångar man upp en massa god smak från musslorna i det brynta smöret. Om du har råd: köp svart kaviar. Det funkar bra med hela smakbilden. Jag har inte råd med svart kaviar så jag kör med forellrom – det blir också riktigt bra.
4 PORTIONER
40 MINUTER
300 g pilgrimsmusslor
smör
salt
Sockersaltad gurka
1/2 gurka
1 tsk strösocker
1 tsk pressad citron
1/2 citron, rivet skal
1 krm salt
Sandefjordsås
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 1/2 tsk pressad citron
1 1/2 msk finhackad gräslök
salt
Topping
dillvippor
färsk körvel
forellrom
GÖR SÅ HÄR:
Sockersaltad gurka
1. Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna med en liten sked. Skär den i 1/2 cm tjocka skivor och lägg i en skål.
2. Tillsätt socker, citronsaft, rivet cironskal samt salt.
3. Låt gurkan stå och dra i 20 minuter och blanda runt då och då.
Sandefjordsås
1. Blanda grädde och crème fraiche i en liten kastrull och koka upp på hög värme.
2. Ta kastrullen från värmen så snart det börjar bubbla och tillsätt citronsaft och gräslök. Smaka av med salt.
Pilgrimsmusslor
1. Plocka bort muskeln på sidan av pilgrimsmusslorna och salta varje mussla noga.
2. Hetta upp rejält med smör i en stekpanna på hög värme.
3. När smöret har tystnat, lägg ner musslorna och stek dem hastigt, cirka 2 minuter per sida.
4. Tillsätt såsen direkt i stekpannan och blanda runt.
5. Toppa musslorna med gurka, dillvippor, körvel och forellrom.
> Köp Mästerkockens kokbok ”Ett bord, flera smaker” i Realtids shop