Laddade ned Roxette – dömdes till böter

UPPDATERAD En 44-årig man som åtalats för upphovsrättsbrott genom fildelning dömdes i dag av Borås tingsrätt till 80 dagsböter. Mannen åtalades för att ha gjort fyra musikinspelningar tillgängliga via internet. De berörda artisterna var Roxette, Jakob Hellman, Mauro Scocco och Eurythmics.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-10-18

44-åringen polisanmäldes av skivbranschens intresseorganisation, IFPI. Enligt anmälan har mannen lagt ut 13 000 låtar genom fildelning. Åklagaren valde dock att väcka åtal om endast fyra.

Tingsrätten skriver i domen att 44-åringen "av grov oaktsamhet gjort intrång i de rättigheter som enligt upphovsrättslagen tillkommer annan".

Lars Gustafsson, vd för IFPI i Sverige, är nöjd med dagens dom i Borås. Han vill framhålla tingsrättens formulering att påföljden "kan stanna vid ett kännbart bötesstraff".

– Den åtalade fick 80 dagsböter för att vid ett tillfälle ha gjort fyra musikstycken tillgängliga för allmänheten, utan att det varit någon kommersiell verksamhet. Det ska läsas som att om det är fler musikstycken, vid fler tillfällen, och något kommersiellt inslag, så kan man döma till fängelse, säger Gustafsson.

I en dom från Norrköpings tingsrätt på onsdagen dömdes en 32-årig man till 80 dagsböter för att ha låtit andra ladda ner filmen Rånarna från hans dator på internet.

Vid en liknande dom i Västerås tingsrätt för några månader sedan utdömdes också 80 dagsböter. Domen överklagades dock och nyligen friades mannen i hovrätten på grund av bristande bevisning. I praktiken betydde hovrättens dom att det krävs husrannsakan för att bevisa att fildelningen skett från den anklagades dator. Rent rättsligt är en husrannsakan inte tillåten när en fällande dom bara leder till böter.

Tingsrätten i Norrköping skriver i sin dom att det inte ska vara högre beviskrav i den här typen av mål än i andra brottmål.

TT

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in