Foto: Wikimedia Commons.
Fonder

Kvinnor klår män på börsen

Kvinnor uppnår högre avkastning än män på aktiemarknaden, enligt en studie av nätmäklaren Nordnet.

Publicerad 2018-03-08

Med anledning av att det i dag är internationella kvinnodagen har Nordnet analyserat bolagets 70.000 kunder i Norge. Undersökningen visar att kvinnor når en högre avkastning på fond- och aktiesparandet - men det är färre kvinnor än män som sparar.

Under de senaste 14 månaderna har kvinnors sparande uppnått en avkastning på 25 procent i sin aktie- och fondportfölj medan män har uppnått 18 procents avkatsning.  Detta kan jämföras med Oslo Børs på 18 procent.

- Jag hade förväntat mig att kvinnor når en bättre avkastning i den fallande marknaden eftersom de i genomsnitt tar lägre risker. Men jag hade trott att män skulle slå kvinnor i en uppåtgående marknad eftersom män borde få betalt för den ökade risken. Våra siffror tyder dock på att så är inte fallet, säger Bjørn Erik Sættem, sparekonom på Nordnet.

Han uppger att många män försöker att jaga gårdagens vinnare och tajma marknaden. Det gör sällan kvinnor. De har en tendens att lägga undan fonderna och glömma dem. Detta kan vara smart eftersom kvinnor sällan blir skrämda av börsfall. Män säljer ofta när börsen rasar för att de vill försöka köpa in sig igen på lägre nivåer.

Platsannonser

Logga in