Annons

Annons

bitcoin_krfo.jpg

Nu går det att göra ett bitcoin-klipp i en auktion hos Kronofogden.

Kronofogden beslagtar och auktionerar ut bitcoin

Kronofogden har för första gången tagit in bitcoin vid utmätningen av en skuld. Kryptovalutan ska nu auktioneras ut till högstbjudande via en nätauktion.

Den digitala utvecklingen påverkar Kronofogdens möjligheter att komma åt en privatpersons eller ett företags skulder vid en utmätning. Under flera år har myndigheten arbetat med hur man ska hantera digitala tillgångar på nätet, som kryptovalutor.

– Tillgångar finns inte bara på garageuppfarten eller i vardagsrummet, utan även på nätet. Vi är vana att hantera banksystemet. Det här är en annan sorts tillgång och ett särskilt sätt att säkerställa tillgången som vi inte har gjort tidigare, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare hos Kronofogden, till TT.

Nu har Kronofogden utmätt knappt 0,6 av kryptovalutan bitcoin till ett värde av cirka 23 000 kronor vid utmätningen av en skuld hos ett företag i Västsverige.

Annons

Annons

I det här fallet kunde utmätningen ske till viss del på grund av att gäldenären samarbetade med Kronofogden.

– Det är första gången vi har kunnat flytta en digital tillgång till ett konto som vi har kontroll över, säger Johannes Paulson.

Den digitala valutan ska auktioneras ut till högstbjudande via en nätauktion som startar torsdagen den 12 oktober. Att valutan säljs på det sättet har att göra med att det inte finns någon kvalitetssäkrad infrastruktur för att växla bitcoin till vanliga pengar, enligt Paulson.

– Det är svårt att kvalitetssäkra de som växlar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons