Annons

Annons

sathe-champagne.jpg

Realtids chefredaktör Johan Såthe fick all anledning att bjuda både redaktion och säljare på Realtid på såväl champagne som prinsesstårta i veckan. Foto: Sverker Brundin.
Realtids chefredaktör Johan Såthe fick all anledning att bjuda både redaktion och säljare på Realtid på såväl champagne som prinsesstårta i veckan. Foto: Sverker Brundin.

Veckans bråk och champagne

Champagne, veckans värsta bråk och en av de bästa tv-serierna någonsin. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe

Johan Såthe

chefredaktör, ansvarig utgivare

I onsdags öppnade jag en flaska champagne och firade med bubbel och tårta tillsammans med personalen.

Vad har vi då att vara så glada för?

Jo – detta: Realtid rankandes i veckan som Sveriges tredje bästa ekonomisajt. Alltså efter Bonniers och Schibsteds två drakar Dagens Industri och Svenska Dagbladet. Men före duktiga konkurrenter och kollegor som Omni Ekonomi, Breakit, Affärsvärlden och Veckans Affärer.

Annons

Annons

Rankingen gjordes i form av webbenkät av de som jobbar i finansbranschen – vår målgrupp.

Alltså ett mycket fint kvitto på att de stora redaktionella förändringarna – och hårda arbete – vi har gjort under det gångna året fungerar.

Ett stort tack till er alla som regelbundet läser Realtid! Hör gärna av er med nyhetstips eller andra förslag på hur vi kan göra vårt innehåll mer attraktivt.

Läs mer om Realtids rankning här.

***

Veckans bråk: Det rådde minst sagt delade meningar om orsakerna till att förvaltaren Eric Strand lämnade Pacfic Fonder. Han gick ut på söndag kväll med ett eget pressmeddelande om att han med omedelbar verkan lämnade sitt jobb eftersom han inte kunde att acceptera den kraftiga avgiftshöjning som skulle införas på hans fonder.

Jag intervjuade Pacific Fonders vd Peter Beckman som menade att han tillsammans med Eric Strand försökt att hitta lösning på att fonden presterat så svagt under en längre tid. Förklaringen om avgifterna stämde inte, enligt Peter Beckman. 

Vem som har rätt har jag ingen aning om, båda har väl antagligen rätt (och lite fel) ur sina egna perspektiv.

Eric Strand är en person som är med i många medier och poddar och talar om investeringar, främst i råvaran guld. Det har på sociala medier spekulerats i att hans avhopp skulle innebära ett kraftigt minskat intresse för att äga fonden.

Jag ringer upp Johanna Kull, sparekonom på Avanza, för att kolla om de har kunnat se något minskat intresse för fonden. Men nej, än så länge så märks ingen reaktion i fonden överhuvudtaget.

Vad som däremot märktes var när Swedbank Roburs Ny Tekniks förvaltare Carl Armfelt och Erik Sprinchorn hoppade av för att starta TIN Core Ny teknik.

Den nya fonden har på fyra månader fått in 1,6 miljarder kronor i förvaltat kapital.

Realtids reporter Olof Swahnberg intervjuade i veckan förvaltaren Carl Armfelt, vilket Omni Ekonomi senare lyfte upp ytterligare. 

***

Ursäkta tjat: Men miniserien Chernobyl på HBO Nordic är bland det bästa som sänts på tv.

***

Missa inte söndagens karriärintervju med Klas Tikkanen, COO på  Nordic Capital. En till synes mycket målinriktad man som både hinner leda Nordic Capital och utöva en mängd sporter på elitnivå. Bokläsandet har dock fått styrka på foten.

***

Trevlig helg!

Annons

Annons

Tidigare krönikor

Senaste krönikorna

Bildspel Finansdagen – Fullsatt Grand Hôtel om hållbar finans

Göran Persson, styrelseordförande Swedbank. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
”Den ekonomiska hållbarheten hänger ihop med den sociala och miljömässiga hållbarheten”, sa Göran Persson från scen, som i vanlig ordning talade fritt utan manus. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen – mingel. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB. Stefan Sigemo/PWC.
SEB:s hållbarhetschef Marie Baumgarts varnar i sin dragning för att finansbranschen inte till fullo har ”prisat in” klimatets framtida utmaningar och kostnader. Av den anledningen kan finansbranschen ha en mycket stor klimatskuld, som långt ifrån alla i finansbranschen förstår eller tar hänsyn till. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Angelica Berg, hållbarhetschef, PWC. Stefan Sigemo/PWC.
PWC:s hållbarhetschef Angelica Berg konstaterar från scen att hållbarhet tidigare har setts som en kostnad och motpol till lönsamhet, vilket inte alls stämmer idag.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transp
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transparens. Och givet hur vårt kassaflöde ser ut – i ett företag där den sista pensionsutbetalningen nu är planerad till 2080-talet – blir det ingen konflikt i att maximera avkastningen och samtidigt vara hållbara.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått h
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått hantera utmaningar med koppling till hållbarhet. I företagens arbete är tidshorisonten typiskt sett för kort, medvetenheten om de negativa effekterna för dålig och informationsunderläget för stort.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.