Annons

Annons

andersE_1.png

Anders Elgemyr är vd för Jarl Securities. Han har en bakgrund som analytiker och ekonomijournalist.

Trump växer från trainee till…till…eh…president?

Onsdagen den 12 april kan gå världshistorien. På en och samma dag bytte Donald Trump fot i flera viktiga frågor. En stark dollar är inte längre bra. En lågräntepolitik kan vara bra. Feds Janet Yellen är inte dålig. Kina är inte någon valutamanipulatör. Och Nato är inte längre obsolet, skriver Anders Elgemyr.

Anders Elgemyr

Anders Elgemyr

Vd för Jarl Securities. Bakgrund som analytiker och ekonomijournalist.

Donald Trump agerar som en trainee som snabbt lär sig hur verkligheten ser ut från sin nya utsiktspunkt och nu raskt överger löfte efter löfte, policy efter policy.

Frågan är om lappkastet bara är en anpassning till opinionen eller innebär att han anpassar sig till verkligheten? Med verkligheten menas i detta avseende att han anpassar sig till den ekonomiska politik som Fed kört sedan 2008 och den politiska agenda som gällt under Obama under hans presidentskap. Tiden lär visa detta.

Men Donald Trump är pressad. Hans bild av verkligheten verkar i första hand komma från Fox News men även från aktiemarknaden. Och aktiemarknaden har ju hittills älskat Donald Trump för att han skulle stoppa Obamacare, sänka skatterna och genomföra stora satsningar på infrastruktur. Men när det som skulle ersätta Obamacare fastnade i kongressen började marknadens aktörer oroa sig för hur det ska gå med resten av hans reformagenda. Hur ska han kunna få igenom sina skattesänkningar?

Annons

Annons

Nedan visas en graf där vi skattar hur mycket Fed har blåst upp börskurserna och hur mycket som är hänförligt till Trump:

Under onsdagen i förra veckan publicerade Wall Street Journal en intervju med Donald Trump vars betydelse för marknaderna inte kan överskattas.

“I do like a low-interest rate policy, I must be honest with you,” Mr. Trump said. “I think our dollar is getting too strong, and partially that’s my fault because people have confidence in me. But that’s hurting—that will hurt ultimately,” he added. “Look, there’s some very good things about a strong dollar, but usually speaking the best thing about it is that it sounds good.”

US-dollarn skakade till. Trump dämpade även sina anklagelser gentemot Kina för att vara valutamanipulatör, vilket stärkte yuanen mot USD. Kina passade glatt på att öka likviditeten med massiva injektioner i marknaden, nu när det var fritt fram.

Den amerikanska räntan har stigit kraftigt sedan Donald Trump blev vald till president, men hela den traden kan återtas nu:

Ett fall tillbaka till tiden för presidentvalet skulle sänka räntan från 2,6% till 1,7%, vilket är en mycket stor rörelse på räntemarknaden!

Fed (USA:s centralbank) och dess chef Yellen har tidigare befunnit sig på kollissionskurs med presidenten, och eftersom Trump har möjlighet att utse inte färre än sju Fed-ledamöter närmaste året så hade man kunnat vänta sig en totalomkastning till en ny politik. I en tidigare krönika har jag beskrivit hur Trumps eventuella framgång vilar på att han får Yellen med sig. Och igår svängde han även vad gällde Yellen och överväger att eventuellt ge henne nytt mandat. Detta skulle innebära att vi får fortsatt extremt låga räntor under överskådlig tid med fortsatt uppumpade tillgångspriser som följd – det vill säga stigande börser och stigande fastighetspriser.

Men allt turbulens just nu skapar oro. VIX-index, som populärt kallas skräckindex, har stigit kraftigt senaste dagarna:

Den svarta linjen ovan är börsindexet S&P 500 som backar när VIX stiger. Och det är den svarta linjen som Trump ser som barometer för sin egen popularitet.

Som president är Trumps makt begränsad inrikespolitiskt. Han har däremot mycket större befogenheter i utrikespolitiken. Marknaderna oroar sig även för den stigande geopolitiska oron efter att Trump övergav sin tidigare linje att inte ingripa militärt i Syrien. Vi ser USA:s attack med Tomahawkmissiler mest som ett skrämselskott i luften. Detta var riktat mot Assad men även mot Nordkorea.

Frågan är om Trump kan växa upp till en riktig president eller om han kommer att fortsätta agera som en opportunist allt eftersom att vindarna växlar riktning?

Läs allt om:

Annons

Annons

Tidigare krönikor

Senaste krönikorna