Annons

Annons

sathe-statistik.jpg

Realtids chefredaktör Johan Såthe fastnar ofta i Google Analytics.

Statistiken bygger upp magkänslan

Statistik bättrar på magkänslan, Realtids scoop och finanslegenden som räddade livet på Realtids reporter. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe

Johan Såthe

chefredaktör, ansvarig utgivare

När jag började i det här yrket i början av 90-talet hade man ingen aning om vad läsarna tyckte om att läsa eller exakt när de läste artiklarna. Vi tyckte säkert inte så då – men det mesta byggde på en fluffig magkänsla eller ett statistiskt sett ofullständigt beslutsunderlag.

25 år senare har mediebranschen förändrats i grunden. Det var verkligen inte bättre förr. Vi kan i Realtid (förlåt!) se exakt vad ni läser på sajten. Om ni läser på dator, telefon eller padda. Var i världen ni är, vilka sökord ni använder och mycket mer.

Att följa webbtrafiken i Google Analytics är rätt kul och definitivt fascinerande. Som redaktör ser man också vad som fungerar och vilka artiklar som kanske behöver en ny vinkel, bild eller rubrik. Det blir också oerhört tydligt vilka ämnen ni läsare gillar och vad vi borde skriva mer om. Faktum är att magkänslan för vad som fungerar blir bättre av att man varje dag detaljstuderar statistiken (sedan handlar journalistik inte om att alltid ge publiken vad den vill ha).

Annons

Annons

Realtids läsare gillar nyheter och kvalificerade analyser och fördjupningar.

Den här veckan är det tre artiklar som har stuckit ut när jag studerat statistiken.

Allra bäst – närmast osannolikt bra – har den debattartikeln om den #svagakronan gått. Man kan kanske tycka eller tro att det eventuellt någon gång skulle kunna infinna sig någon mättnad när det gäller att läsa om de låga räntan , svaga kronan och Riksbanken. Men någon sådan avmattning verkar vara avlägsen.

Läs docenten i nationalekonomi Christos Papahristodoulous debattartikel om den svaga kronan.

En annan stor story inom ekonomijournalistiken i veckan handlar om batterifabriken Northvolt i Skellefteå och dess nya investerare. Realtids reporter Sara Johansson kunde avslöja att investmentbanken Goldman Sachs var en av nya ägarna. Den fick staplarna att slå i taket på tisdag förmiddag. Ett riktigt scoop.

Och Margaret von Platens starka intervju med Nordic Capitals COO Klas Tikkanen har legat högt i statistiken under hela veckan. En fascinerande historia som måste läsas.

Om du prenumererar på Realtids kostnadsfria nyhetsbrev riskerar du inte att missa våra nyheter. Det hade dessutom plingat till i mobilen med ett extra nyhetsbrev när vi avslöjade att Goldman Sachs gått in i Northvolt.

Anmäl dig till Realtids nyhetsbrev här:

https://www.realtid.se/nyhetsbrev

***

Realtids krönikör Claes Folkmar är i form. Den här veckan har han bland annat analyserat det svenska pensionssystemet och hur det egentligen fungerar med kapitalförsäkringar för onoterade bolag.

Han har dessutom en egen syn på hur Kinnevik agerade när de valde att avbryta försäljningen av Millicom.

***

Realtids debattartiklar hör ofta till våra mest lästa. Vill du nå finansbranschens beslutsfattare?

Maila in en debattartikel till hos! Adressen är opinion@realtidmedia.se

Läs mer om hur du skriver en bra debattartikel.

***

Billions stängde i veckan den briljanta fjärde säsongen. Jag gissar att stora delar av finansbranschen delar min känsla av tomhet. Vi får hanka oss fram till det (väldigt roliga) substitutet Silicon Valley är tillbaka.

***

Krönikör Per Lindvall spekulerar i att en eventuell techkrasch kan bli värre än vi tror. Intressant, vi som är gamla nog för den förra IT-kraschen minns att det var rätt brutalt.

But this time it's different?

***

Vi håller alla tummar i världen för dig Camilla.

***

I söndagens karriärintervju möter du Swedbanks veteran Olof Manner, som faktiskt en gång räddade livet på Realtids reporter Olof Swahnberg. Nu möts duon igen – missa inte.

***

Trevlig helg!

Läs allt om:

Annons

Annons

Tidigare krönikor

Senaste krönikorna

Bildspel Finansdagen – Fullsatt Grand Hôtel om hållbar finans

Göran Persson, styrelseordförande Swedbank. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
”Den ekonomiska hållbarheten hänger ihop med den sociala och miljömässiga hållbarheten”, sa Göran Persson från scen, som i vanlig ordning talade fritt utan manus. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen – mingel. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB. Stefan Sigemo/PWC.
SEB:s hållbarhetschef Marie Baumgarts varnar i sin dragning för att finansbranschen inte till fullo har ”prisat in” klimatets framtida utmaningar och kostnader. Av den anledningen kan finansbranschen ha en mycket stor klimatskuld, som långt ifrån alla i finansbranschen förstår eller tar hänsyn till. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Angelica Berg, hållbarhetschef, PWC. Stefan Sigemo/PWC.
PWC:s hållbarhetschef Angelica Berg konstaterar från scen att hållbarhet tidigare har setts som en kostnad och motpol till lönsamhet, vilket inte alls stämmer idag.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transp
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transparens. Och givet hur vårt kassaflöde ser ut – i ett företag där den sista pensionsutbetalningen nu är planerad till 2080-talet – blir det ingen konflikt i att maximera avkastningen och samtidigt vara hållbara.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått h
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått hantera utmaningar med koppling till hållbarhet. I företagens arbete är tidshorisonten typiskt sett för kort, medvetenheten om de negativa effekterna för dålig och informationsunderläget för stort.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.