”Snabba vd-bytet en varningssignal”

Taggar i artikeln

Castellum
Torbjörn Isacson, StorskogenTorbjörn Isacson, Storskogen
Publicerad
Uppdaterad

Det plötsliga vd-bytet i Castellum höjer risknivån i bolaget. Mindre riskbenägna aktieägare får nog hoppas att den nya styrelseordföranden kan ha något inflytande, vilket är oklart med en huvudägare som Rutger Arnhult.

Torbjörn Isacson

KRÖNIKA: Efter bara en dryg månad försvinner Biljana Pehrsson som vd för det sammanslagna jättebolaget Castellum-Kungsleden. Därmed har båda bolagens mångåriga och rutinerade vdar på kort tid gjort exit. I fjol lämnade Castellums vd Henrik Saxborn.

Exakt vad som är orsaken den här gången är ännu så länge oklart, från Castellum är det locket på mer än att det funnits oenighet om hur sammanslagningen skulle ske.

Biljana Pehrsson har ansetts kopplad till Kungsledens storägare Gösta Welandson, som uttrycker ”förvåning” över vad som hänt. Det mesta talar för att hans känslor inför det hela starkare än så.

Annons

Sannolikt har Arnhult fått med sig några andra storägare med en mer aggressiv agenda på vd-bytet. Med Biljana Pehrsson som vd hade Castellum påmint om andra fastighetsbolag med förvisso hög aktivitet, men ändå av mer förvaltande karaktär.

Att det skulle bli konfrontation är dock inte särskilt oväntat. Tidigare har Rutger Arnhult styrt in på kollissionskurs med allt från en annan skånsk fastighetskung, Erik Paulsson, till ledningarna i Klövern och Tribona när han tog makten där.

Det har inte gått särskilt många månader sedan Rutger Arnhult kraftfullt deklarerade att han absolut inte skulle bli vd för ett fastighetsbolag igen. Om bäst-före-datumet på vad Arnhult säger var kort sedan tidigare så har det krympt ytterligare nu.

Annons

Det finns sedan länge på flera håll också en misstro mot Rutger Arnhult på finansmarknaden, vilket bland annat visat sig i att hans bolag brukar värderas lägre än de flesta konkurrenter.

Nu ska han som vd leda Nordens största börsnoterade kommersiella fastighetsbolag, som uppskattas ha tillgångar på runt 160 miljarder kronor.

Rutger Arnhult har rykte om sig att vara en skarp analytiker och skicklig entreprenör och affärsman, som inte minst lyckats skapa sig själv en mångmiljardförmögenhet.

Annons

Men det ställer en hel del krav på organisatorisk kompetens och smidighet att få ihop ett fungerande gigantbolag med huvudkontor i både Stockholm och Göteborg, inte minst när pandeminreglerna åter skärps och det blir allt svårare att få till fysiska möten.

Samtidigt ägnar sig Rutger Arnhult med stor frenesi en hel del av sin tid åt olika sporter. Det kommer med andra ord att krävas personer med helt andra talanger som träder fram i det nya Castellum och ser till att vardagen fungerar.

Det krävs också en stark och balanserande styrelseordförande. Redan när maktkampen om ordförandeposten var som hetsigast i fjol var det många storägare och tunga styrelseledamöter som förordade Per Berggren till den rollen. Att han nu kliver upp, åtminstone fram till vårens stämma, är också något som lugnar en del storägare, bland annat Lannebo Fonder.

Men det är inte helt lätt att vara styrelseordförande med en så pass egensinnig och konfrontativ storägare. Vilka möjligheter har ordföranden egentligen att på allvar gå emot Arnhult, och ändå behålla sin post?

VD-hanteringen reser också en hel del frågetecken kring den styrelse som Rutger Arnhult satte ihop i fjol.

På samma sätt lär det framöver bli svårt för Arnhult att återgå till ordförandeposten och rekrytera en vd med integritet. Att han själv säger att det är en permanent lösning behöver ju inte betyda att det är det.

När coconapandemin plågade finansmarknaderna som värst för snart två år sedan såg det svettigt ut för Rutger Arnhult. Sedan dess har han dragit upp tempot ytterligare.

Det har varit ett synnerligen vinnande koncept i en marknad som varit urstark med hög riskaptit hos placerarna, och finansieringskostnader som varit närmast obefintliga.

Men nu är det inte bara kraven på hur fastigheterna som ska skötas som förändras. Räntorna har börjat ticka uppåt. Lite mer oro hos en del investerare och obligationsmarknaden kan börja svaja igen. Samtidigt är fastighetsvärdena på toppnivåer efter några års tjurrusningar för både fastighetspriser och, inte minst, aggressiva fastighetsbolag.

Så ett Castellum med Rutger Arnhult som vd är en affär för de placerare som fortsatt vill ha snabba och stora affärer och gärna ser högt risktagande.

För andra är det snabba vd-bytet en varningssignal.

Annons