Finans Krönika

Saxo en nyckel i Björn Wahlroos digitala bräckjärn

Björn Wahlroos och Sampo har stora planer för Saxo och dess teknikplattform som nu expanderar till Nederländerna, skriver Realtids Torbjörn Isacson.Björn Wahlroos och Sampo har stora planer för Saxo och dess teknikplattform som nu expanderar till Nederländerna, skriver Realtids Torbjörn Isacson.
Björn Wahlroos och Sampo har stora planer för Saxo och dess teknikplattform som nu expanderar till Nederländerna, skriver Realtids Torbjörn Isacson. Foto: Juha Törmälä/Sampo.
Publicerad
Uppdaterad

Danska Saxo Bank ökar sitt kundunderlag väsentligt i och med köpet av holländska Binck Bank, som har betydligt fler kunder. I kulisserna lurar Björn Wahlroos som via Sampo vill bygga en stark nordisk teknikplattform, skriver Realtids Torbjörn Isacson.

Torbjörn Isacson

Saxo Bank, som kontrolleras av Volvo-ägaren Geely och Sampo, vill åter ge sig in på aktiehandel för privatpersoner genom ett bud på 4,5 miljarder kronor på Binck Bank.

För Björn Wahlroos är affären indirekt en inbrytning på nya europeiska marknader. Sedan är frågan hur stor Saxos uthållighet är – den danska banken har tidigare exempelvis både köpt och sedan sålt motsvarande verksamhet i Sverige.

Det går undan sedan Geely och Sampo för drygt ett år sedan blev storägare i Saxo Bank med drygt 50 respektive cirka 20 procent av aktierna. Verksamheter har sålts för miljardbelopp, bland annat till EQT. Nu vill Saxo, som är stora på professionella handlare, inte minst daytraders, skaffa sig ett ben till att stå på. Saxo bjuder därför cirka 4,5 miljarder svenska kronor för holländska Binck Bank, som noteras på Euronext. Den holländska firman, som är stor i framför allt Holland och Belgien, finns även i Frankrike och Italien, och är med sina 630 000 kunder klart större än Saxo Bank. Å andra sidan är Saxos kunder betydligt mer aktiva, så det danska bolaget har de senaste åren omsatt ungefär tre gånger så mycket. Och även om börsnoterade Binck Bank på en del områden är större än Saxo Bank så har det privatägda bolaget värderats klart högre, eller till närmare 14 miljarder kronor.

Annons

Under årets nio första månader minskade Binck Banks intäkter en aning till drygt 1,1 miljarder kronor trots att tradingaktiviteten uppges vara hög på flera marknader. Samtidigt lyckades Binck Bank både sänka sina kostnader en hel del, plus att en reavinst hjälpte till att lyfta resultatet efter skatt från 43 mkr till 284 Mkr. För helåren 2016 och 2017 har resultatet efter skatt hamnat på 310 respektive 350 Mkr.

Av köpeskillingen att döma tror Saxo en hel del på Binck Bank – danskarna sockrar budet med cirka 35 procent. Det har varit lite trögare för onlinebaserad värdepappershandelhandel på sina håll under senare år, och Bincks aktiekurs, som toppade 2015, hade halverats när Saxo Bank kom med sitt erbjudande.

”Det är större intjäning per kund bland de mer aktiva investerarna, men det är stor tillväxt inom det allmänna investerarsegmentet och det är ett område som vi fokuserar på”, sa Saxo Banks grundare och storägare Kim Fournais till den danska tidningen Berlingske i samband med uppköpserbjudandet.

Annons

”Även om det är kunder som man tjänar mindre på så är de många, många fler. Och vi vill gärna köpa extra skala för att komma in i segmentet av det enkla orsaken att skala är avgörande i vår industri.”

Det är om inte annat ett uttalande som lär ligga storägaren Björn Wahlroos och hans Sampo i smaken.

Enligt Kim Fournais har Binck Banks teknikplattform varit allt för dyr och oflexibel. Planen är nu att Saxo Banks system, som har alla produkter på flera olika språk till låga kostnader, ska kunna lyfta även Binck Bank.

Annons

Saxo Bank har dessutom skaffat sig en del pengar på kistbotten genom att sälja av verksamheter på sistone. I februari såldes Saxo Privatbank, med sju bankkontor, till danska Alm. Brand för 500 Mkr, och i juli sålde banken sin ägarandel på 40 procent i Saxo Payment till EQT för drygt 1miljard kronor. De affärerna ska förutom stärkta finanser ha lett till att Saxo Bank nu kan fokusera på investerare och traders. Och där anses det tydligt mycket värt att skala upp verksamheten. I Danmark har Saxo nyligen bland annat lanserat SaxoInvestor, som ska rikta sig till alla sparande danskar som lätt vill kunna investera i internationella aktier, obligationer och index.

Enligt Kim Fournais ska det inte ske fler utförsäljningar nu. Han hävdar visserligen att banken fortfarande har en del ”torrt krut”, och att det kommer fler uppköp. Men för tillfället verkar Saxo vilja ta ett steg i taget.

Saxo Bank, som grundades 1992 under namnet Midas Fondsmæglerselskab, har idag över 1 500 anställda i Köpenhamn och världsstäder som London, Paris, Hong Kong och Tokyo.

Saxo har tidigare både valt att satsa på privata aktieinvesterare, och att dra sig ur området.

I december 2009 köpte Saxo amerikanska Etrades internetmäkleri och internetbank i Skandinavien.

”Förvärvet är ett led i vår långsiktiga expansionsstrategi”, skrev den danska banken då i sitt pressmeddelande.

Vad som är långsiktigt kan ju alltid diskuteras. Men i juni 2012, alltså 2,5 år senare, skulle Saxo ”sadla om” till professionella investerare. Den norska internetbanken Netfonds Bank fick därmed ta över en stor del av de svenska depåkunderna.

”Som ett led i att möta efterfrågan på mer skräddarsydda lösningar kommer vi att fokusera på krävande och aktiva kunder på den svenska marknaden”, hette det plötsligt från Saxohåll.

Bakom det färska bettet på europeiska privatsparare ligger numera främst Geely, som inte minst kontrollerar Volvo Cars och numera är storägare även i lastvagnsbolaget Volvo. Det kinesiska företaget ökade i oktober i fjol från de 30 procent av aktierna i Saxo som köptes förra våren till 51,5 procent.

Samtidigt klev Sampo in som storägare med 19,9 procent av aktierna. Den affären, värd 2,7 miljarder kronor, slutfördes först i september i år.

De båda internationella storägarna kontrollerar också den fem man starka styrelsen, där Geely har både ordförandeposten och ytterligare en representant, och Sampo har en representant.

Därtill kommer framför allt Kim Fournai som ägare med drygt 25 procent av aktierna.

Kim Fournai talade sig också varm om de nya ägarna i samband med fjolårets affär. De var en ”stark ägargrupp med önskan och förmåga att främja långsiktig tillväxt.”

Ungefär likadant lät det från köparhåll.

”Vi anser att Saxo Bank är en extremt stark partner för många av Geelys investeringspartners i hela Kina-regionen. Vi på Geely Group anser att Saxo Banks teknik och produktvärde effektivt kan utökas över Asien, varför vi är villiga att erbjuda att köpa fler aktier i Saxo Bank”, sa Daniel Donghui Li, finansdirektör och vice vd för Geely Group.

Och enligt Kari Stadigh, vd och koncernchef, på Sampo Group, har Saxo har en unik handelsplattform och en stark position inom nordisk fintech.

Att Sampo och Björn Wahroos har stora ambitioner inom den nordiska finanssektorn har också visat sig flera gånger inte bara genom Nordea och If. I höstas köpte Sampo en stor aktiepost i kredithanteringsbolaget Intrum. Tidigare i år köpte det finländska bolaget tillsammans med Nordic Capital ut nischbanken Nordax från börsen, plus att Sampo via en riskkapitalfond köpt in sig i det danska betaltjänstföretaget Nets.

Sampos samlade investeringar i finanssektorn den senaste tiden har beräknats till cirka 9 miljarder kronor av Dagens Industri. I en intervju i DI i förra månaden sa Björn Wahlroos att det ”naturligtvis” finns en övergripande tanke och strategi bakom de många investeringarna i finansiella företag. Enligt Björn Wahlroos vill Sampo inte bara vara med på ett hörn, utan vara aktiva, ”kanske rent av ledande”, genom att investera i teknologier och bolag som har teknologier som bolaget tror kan vara intressanta.

Sedan är ju frågan hur Björn Wahlroos med nordisk utgångspunkt ser på talet om att Binck Bank är marknadsledande i Holland och Belgien, är en stark utmanare till storbankerna i Frankrike och Italien, och nu ska bli ännu starkare tillsammans med Saxo.

Samtidigt ska en annan affär som diskuterats historiskt vara mellan Saxo Bank, Avanza och försäkringsmäklaren Söderberg & Partners.

Oavsett vilket så är Saxos bud på Binck Bank knappast det sista som händer kring den danska firman.

Annons