Krönika

Repris på intervjun som försvann

Den svaga kronan, Erik Pensers starka resultat och ett historiskt tv-framträdande. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Johan Såthe
Uppdaterad 2019-05-11
Publicerad 2019-05-11

Min fru är på tjänsteresa i USA och ringde hem häromkvällen. Hon var i chock efter att köpt en bulle och en kopp kaffe för närmare 200 spänn. Det är när vi lämnar provinsen här uppe i norra Europa och ger oss ut stora världen som vi upptäcker hur fattiga vi har blivit på kronfallet som aldrig verkar ta slut.

De senaste veckorna – och dagarna – har kronan rasat till nya bottennivåer. Mot dollarn har kronan försvagats med 9 procent sedan årsskiftet. Mot euron har kronan tappat 5,8 procent sedan årsskiftet, kursen ligger nu på 10,75. Det är den svagaste nivån sedan finanskrisen.

Men det problematiska är inte att det blir dyrt att fika på tjänsteresan eller ens att många inte har råd att semestra utomlands. Det allvarliga är vad en svag krona på sikt riskerar att göra med Sverige som land. Med vår levnadsstandard och med vår välfärd.

Den före detta statsministern Carl Bildt uttrycker det klokt på Twitter: ”Det är pinsamt och smärtsamt att se hur den svenska kronan fortsätter att försvagas mot euron. Det här är inte bra för vårt land”.

Nu till veckan med start på måndag tar Realtid ett grepp på den svaga kronan. Vi berättar om hur vi hamnade i det här läget och hur vägen framåt mot en starkare valuta kan se ut. Varje dag kommer vi att vrida och vända på den svaga kronan med krönikor, kommentarer, bakgrunder och paneler.

Håll utkik i spalterna och sociala medier efter hashtag #svagakronan

***

Nischbanken Erik Penser har gjort en rekordvinst. Vinsten för 2018 uppgick till 64 miljoner kronor, vilket är det bästa resultatet i bankens 25-åriga historia.

Realtids reporter Olof Swahnberg har intervjuat vd Johan Mörner som avslöjar vilka faktorer som har bidragit till vändningen. En viktig strategisk kursändring var att öka andelen återkommande intäkter och minska beroendet av transaktioner och courtage. Man har också satsat mycket på att bli starkare inom kapitalförvaltning.

Johan Mörner berättar också att legendariske ägaren Erik Penser fortfarande är mycket engagerad i verksamheten och ett stort stöd till honom i arbetet.

Läs hela intervjun här>>

***

De anställda på Handelsbanken verkar inte särskilt nöjda med att de inte fått pengar avsatta till resultatandelsstiftelsen Oktogonen.

Läs mer här>>

***

Jobbet som redaktör innebär ofta ett jäkla tjatande på reportrar och krönikörer om de ska lämna sina texter. En person som jag har jagat extra mycket den här veckan är Realtids krönikör Per Lindvall. Han har de senaste åren varit på resa mellan hemmet i Dalarna, jobbet hos oss i Stockholm, Göteborg och Umeå.

Nu visar det sig att Per Lindvall, eller ”Per-Ola”, som hans alterego tydligen heter, varit med i SVT:s magasinsprogram ”Go’ kväll”, där han har varit med i programpunkten ”Gör om mig”.

Programmet fokuserar helt på ”Per-Olas” liv i Dalarna och bortser från hans liv som ekonomijournalist. Vilket ger – särskilt för oss som känner Per-Ola från ett helt annat sammanhang – en extra dimension.

Detta finns många roliga citat i klippet, Per beskrivs som ”en skogsman som också är bohem”. Hans favoritfärg som liten var gul. Stylisten säger att Per har ”ett bra och intressant hår” (det måste man för övrigt hålla med om).

Se Per Lindvalls framträdande i ”Go’ kväll” här>>

Jag beundrar Per ”Pettson” Lindvall för att han har självdistans och humor nog för att bjuda tittarna på den här underhållningen. Vi borde nog lite till mans ta oss själva på lite mindre allvar.

Till slut lyckades jag också få Per Lindvall skriva en text. Läs den här>>

xxx

Tack för all feedback på förra veckans krönika om Göran Persson, föreslagen som ny ordförande för Swedbank. Det är uppenbart ”HSB” fortfarande väcker starka känslor hos många.

Läs om Göran Perssons högerkrok här>>

***

Realtids krönikör Claes Folkmar fördjupade sig i veckan i regelverket Midfid 2:s oönskade effekter, bland annat den minskade transparensen på finansmarknaden.

Läs hans krönika här>>


***

Investmentbolaget Kinnevik ser på jämlikhet som en affärsstrategisk fråga. Det tror jag är helt rätt och en hållning som fler företag kommer att anamma.

Jag intervjuade Amanda Lundeteg, vd på Allbright om finansbranschen och vägen mot ökad jämlikhet.

Läs mer här>>

***

Första gången jag träffade Joachim Berner var för 20 år sedan. Jag var hyfsat ung och mycket ambitiös reporter på tidningen Resumé. Mitt uppdrag var att intervjua mediebranschens då klarast lysande stjärna, Dagens Nyheters chefredaktör och vd Joachim Berner. Efter att ha gjort research under en vecka intervjuade jag Joachim Berner i en kokhet skrubb på DN under två timmar, som jag minns det var vi rätt utmattade båda två efter sittningen. Hemma på redaktionen upptäckte jag att det mesta av vårt snack inte fastnat på bandet, batteriet i bandspelaren hade tagit slut. Joachim Berner tog missödet med ro, vi satte oss i två timmar till.  

I veckan möttes vi igen, den 56-årige Joachim Berner har sedan dess haft tuffa motgångar i karriären men också lärt sig mycket. Han har lämnat de operativa mediejobben för att istället arbeta med noterade familjebolaget och som styrelseproffs. Bland arbetsgivarna finns både finansbolaget Catella och riskkapitalbolaget Segulah.

Han delar även med sig av sina tankar om hur det är att  växa upp i ett familjeföretag, ledarskap, styrelsearbete och mycket annat. Läs mer i söndagens karriärintervju.

***

Nästa vecka är jag på stipendieutbildning i London för att lära mig ”Leda redaktioner i en digital tid” (tack Journalistfonden!). Ser mycket fram mot att få besöka Financial Times redaktion.

Har du nyhetstips? Maila redaktionen@realtidmedia.se eller redaktionschef Sverker Brundin, du når honom på sverker.brundin@realtidmedia.se

Vill du skriva en debattartikel om den svaga kronan? Hör av dig till debattredaktör Camilla Jonsson, du når henne på camilla.jonsson@realtidmedia.se

***

Trevlig helg!

Platsannonser