Krönika

Realtid tar debatten

Anledningen till varför ekonomijournalistik är viktigt, Realtids nya debattredaktör och årets sista karriärporträtt. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Uppdaterad 2018-12-22
Publicerad 2018-12-22

Ibland får jag frågan om det inte är tråkigt att arbeta med ekonomijournalistik. Hur kul kan det vara att skriva om slipsgubbar som räknar pengar?

Vore det inte roligare att arbeta med till exempel kultur- eller samhällsjournalistik? Det finns väl viktigare saker än att skriva om?

Det kan man självklart tycka.

Men det jag tycker är så fantastiskt med ekonomijournalistik är att den går att applicera på allt. Det finns ingenting i världen som inte har en ekonomisk aspekt. Tänker man så är finansmarknaden och dess närliggande bolag i själva verket hjärtat av samhället. Utan en sund och fungerande finansmarknad fungerar inte välfärden, det gemensamma pensionssystemet, kultur- och sportvärlden. Alla verksamheter behöver finansiering en professionell och etisk förvaltning av sina pengar och tillgångar. Tänker man så här – och det gör vi – är finansvärlden Sveriges viktigaste bransch att bevaka.

Varje dag publicerar vi nyheter om reportage om finansvärlden och de människor som jobbar i den. Vi vill också  att det förs en kvalificerad debatt om finansbranschen och dess villkor på Realtid.se.

Därför har vi nyligen anställt en mycket kvalificerad debattredaktör, Camilla Jonsson, med ett förflutet som chef på Dagens Industri, tidningen Chef och Sydsvenska Dagbladet.

Har du något som du vill debattera? Ta chansen och hör av dig till oss och Camilla Jonsson.

Du kan maila in förslag på debattartiklar direkt till henne eller till adressen opinion@realtidmedia.se.
***
Veckans podd-tips: Förhandlingspodden, som drivs av affärsjuristen Carl Fhager. I det senaste avsnittet intervjuar han den före detta elitfotbollsdomaren Jonas Eriksson om ledarskap och förhandlingar i ett klart intressant samtal.
***
Läget i regeringsförhandlingarna verkar mer låst än någonsin. Möjligen får vi en ny regering i januari. Eller så går vi mot nyval (enligt mig heter det så, inte ”extra val”).

Redan i september lät Realtid förhandlingsproffsen komma med sina bästa tips till partiledarna. Råden är lika giltiga idag som då.
***
Den här veckan sponsrade inte Dagens Industri Börspodden.
***
Imorgon söndag möter du fastighetskungen Sven-Olof Johansson som berättar om sin långa och händelserika karriär. Läs den efter julgröten. Nu tar Realtids karriärporträtt på söndagarna ledigt fram till den 13 januari. Vi jobbar alla dagar som inte är helger, hör gärna av er med tips, beröm eller kritik. God Jul!

Platsannonser

Logga in