Krönika

Professionell kommunikation avgörande för dagens företagsledare

Öresunds snedgunga, turkisk inflationskonfekt och Ratos kristallkronor. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2019-04-13

Det finns två aspekter på en kris: Dels själva krisen i sig och dels hur krisen uppfattas av omgivningen.

Ett tydligt exempel är Swedbank och problemen med penningtvätt i Baltikum. Från början kändes bankens agerande mest som ett kommunikationshaveri.

Men ju mer besvärande uppgifter som kommit fram, desto mer framstår det som om banken inte velat gå till botten med sina problem. Kommunikationen är defensiv, den används inte för att ta kommandot över situationen. Intrycket hos mig är att Swedbank faktiskt inte vet hur stora problemen med penningtvätt är. Det har skapat en stor osäkerhet på marknaden, vilket speglas i att aktien har fallit från toppnoteringen på 220 kronor till runt 147 kronor.

Det är alltså uppenbart att expertis inom kommunikation och ett professionellt uppträdande gentemot omvärlden är helt avgörande för ett företag idag. Med den explosiva spridning information – och avsiktlig desinformation – kan få via sociala medier är vikten av professionell kommunikationshantering viktigare än någonsin.

Jag tror också det är avgörande att främst den något äldre generationen är ödmjuk inför hur information och kommunikation måste skötas i dagens medielandskap.

Det finns flera färska avskräckande exempel inom näringslivet. SCA:s direktörer Jan Johansson och Sverker-Martin Löf hade troligen klarat sig bättre med mer ödmjuk attityd. Pär Nuders tal om ”maffiametoder” när han petades som Skistars styrelseordförande var ett försök att styra medierna som misslyckades kapitalt. Kanske hade det fungerat för 10-15 år sedan.

Det som många gånger förenar de finans- och näringslivstoppar som misslyckas med kommunikationen är att de är att de är män. Och de har varit höga chefer länge och inte klarat av att in att tiderna förändras och att deras strategi för kommunikation blivit obsolet.

Man kan också spekulera i att många toppchefer i kris faktiskt har tillgång till Sveriges bästa – eller i alla fall dyraste – kommunikationsexperter men struntar i att följa deras råd. Vi med lite mindre barn vet hur det låter – ”kan själv!”.

Med tanke på detta är det uppfriskande att finansräven Mats Qviberg – av alla människor –  är befriande ärlig när Öresund kommunicerar sitt svaga resultat för kvartalet.

Så här skrev investmentbolaget Öresund på Twitter:

”En rejäl snedgunga... Vid årsskiftet positionerade vi oss för en sidledes börs med stor kassa och icke cykliska aktier. Priset blev att vår substans stod stilla samtidigt som börsen rusat. Ibland gör det ont att sticka ut hakan, på sikt måste man göra det för att slå börsen.”

Ta rygg på Mats Qviberg, ibland är det bäst att bita i det sura äpplet och säga som det är.

***

Varför presterar så många hedgefonder så dåligt, samtidigt som de ändå tar ut en hög avgift? Det reder Realtids krönikör Claes Folkmar ut i den här mycket läsvärda analysen.

Läs mer här>>


I fredags skrev han om återköp av aktier.  Läs mer här >>

***

Realtids krönikör Per Lindvall har tappert kämpat med trilskande datorer den gångna veckan. När hårddisken väl fungerade knackade han fram två krönikor.

I måndags skrev Lindvall om Modern Monetary Theory, MMT.


I torsdags bjöd han på ”turkisk inflationskonfekt”.

***

Anrika riskkapitalbolaget Ratos är starkt förknippat med sitt tjusiga kontor Adelswärdska huset på Drottninggatan i centrala Stockholm. Jag har haft förmånen att intervjua de före detta vd:arna Arne Karlsson och Susanna Campell under kristallkronorna. Det kan ha varit det finaste kontor jag varit på i livet.

Läs mer här>>


Det är ännu inte klart var flytten bär av. Som aktiekursen har utvecklats på slutet är det väl ingen vågad gissning att nästa adress varken blir lika glamourös eller rymlig. Men med 550 miljoner kronor i kassan borde det gå att hitta en vettig lösning.

***

Många spekulerar i att Göran Persson, som nu sitter i styrelsen i Ålandsbanken, ska ta över ordförandeklubban i Swedbank. Affärsvärldens ofta välinformerade skvallerspalt Börsgolvet lyfter fram en annan för detta  finansminister som en mer trolig kandidat – Anders Borg.

***

Jag fick i sista stund förhinder och tvingades tyvärr ställa in min medverkan i Finansschack i lördags. Stort grattis till vinnaren Oskar von Bahr, reporter på Fastighetsnytt som besegrade självaste Pia Cramling i finalen.

Läs mer här >>


För ett par månader sedan intervjuade jag en av tävlingens initiativtagare, Didner & Gerges marknadschef Johan Elmquist.

Läs mer här>>


Realtids reporter Olof Swahnberg placerade sig för övrigt på en klart imponerande femteplats av 50 deltagare.

***

Vill du tipsa Realtid på en krypterad mailadress?  Det kan du göra på den här adressen:

realtidkrypterat@protonmail.com

Vill du skicka tips på krypterad mail till mig personligen så finns jag på adressen johan.sathe@protonmail.com

***

I morgondagens karriärintervju har Realtids reporter Miriam Istner-Byman träffat revisorn Anneli Pihl som även är partner på Deloitte. Läs den!

***

Trevlig helg!

Platsannonser