Analys

Nya nedskrivningar att vänta

Ratos vd Jonas Wiström sa i en intervju nyligen att han är inne i en fas när han rensar ut och lyfter upp mycket elände. Och nu kom turen till Plantagen. I går blev det känt att kedjans vd fick gå med omedelbar verkan. Jakten på lönsamhet fortsätter. Det skriver Realtids Margaret von Platen i en analys.

Margaret von Platen
Margaret von Platen
Uppdaterad 2019-02-05
Publicerad 2019-02-05

Det är inte bara den fina sommaren som blev en öken för bolaget. Resultat för kedjan har inte varit på topp tidigare heller.

Plantagen uppfyller tyvärr en hel del kriterier för ett typiskt Ratos-bolag. Bolaget har mer goodwill än eget kapital i sin balansräkning, ovanpå det en hög skuldsättning och dessutom stora problem med lönsamheten. Bolaget hade i tredje kvartalet en goodwill och immateriella rättigheter om mer än 2,8 miljarder kronor. Det kan vägas mot ett eget kapital om drygt 1,3 miljarder kronor. Det operativa kassaflödet uppgick till minus 489 miljoner kronor för tredje kvartalet (-209 miljoner kronor samma period 2017).

Kvartal två är då denna typ av verksamhet vanligtvis tjänar pengar och där är maj den viktigaste månaden.

Tisdagen den 27 september 2016 meddelade det svenska investmentbolaget Ratos att man köpt Plantagen av Apax för 1,2 miljarder norska kronor. Det var under Magnus Agervalds tid som vd, men då var även Jonas Wiström ordförande.

I framtiden kommer det att handla om nedskrivningar för Ratos och kanske även om att ta in nya pengar.

Platsannonser