Bank

Nordeas flytt – allvarligt hot eller tomma tunnor?

När chefen för Nordens största bank hamnar i öppen strid med finansministern om Nordeas hemvist är det en fråga värd att ta på allvar. Vi talar om en koncern med 10,6 miljoner kunder och 31,600 anställda. En systemviktig bank vars huvudkontor vid Kungsträdgården i Stockholm är hjärtat i det finansiella blodomloppet i Sverige. Nu granskar Realtid.se Nordeas flytthot, skriver redaktören Andreas Henriksson

Andreas Henriksson
Andreas Henriksson
Publicerad 2017-03-29

Nu granskar vi på Realtid i en serie artiklar bankens flytthot. Är det allvarliga ord från bankledningen med reell substans, eller återigen en fråga om vanligt politiskt tuppfäktande? Sådant vi hört förr om åren från storbolagschefer när det vankats skattehöjningar i statsbudgeten som inte fallit dem på läppen?

Själva storleken på koncernens finansiella engagemang i Norden, Baltikum, Polen och Ryssland gör, tillsammans med bankens färgstarka styrelseordförande Björn Wahlroos och ett samlat börsvärde på drygt 410 miljarder kronor, att det är värt att ta på allvar. Vad betyder en eventuell flytt för Finansplats Stockholm, den svenska finansbranschen, högkvalificerade finansiella konsulter, jurister, revisorer och fintechbolag i Stockholm?

Vart någonstans kan banken i så fall hamna, och blir det i så fall “enbart” en flytt på pappret, eller kommer vi se ett lämmeltåg av kvalificerade banktjänstemän marschera ut från PK-huset vid Kungsträdgården i Stockholm? Eller är en flytt kanske istället välkommen, för att låna finansminister Magdalena Anderssons första spontana kommentar till flytthotet, eftersom det minskar risken för en systemhotande krasch i det svenska finansiella blodomloppet?

Vi behöver inte gå tillbaka längre än till år 2008 för att minnas hur en svensk storbanks höga exponering gentemot Baltikum gav dåvarande finansministern Anders Borg fler än en sömnlös natt, i spåren av den stora bostads- och finanskraschen i USA.

Måhända är det Nordea som behöver skärpa upp sitt internationella engagemang och etiska hållbarhetsarbete, istället för att tala om flyttplaner? I både Panamaskandalen och den senaste storskaliga ryska penningtvättshärvan "The global laundromat", som avlöjades för bara någon vecka sedan, var Nordea inbland på ett hörn.

För Finansplats Stockholm och hela den samlade svenska finansbranschen vore ett verkställt flytthot ett allvarligt avbräck, inte minst med tanke på att det nu pågår ett positioneringsarbete för att vinna över branschaktörer som lämnar city i London som en oundviklig konsekvens av Brexit. Frågan är om inte den påföljande politiska prestigeförlusten och de förlorade jobben och skatteintäkterna i så fall får finansministern att ångra sin välkomnande första kommentar till talet om att flytta. Surt sa räven.

Därför vänder och vrider Realtid.se nu på Nordeas eventuella flytt och granskar den ur en rad olika aspekter i en serie artiklar.

Vi vet att de bästa experterna på den svenska finansbranschen finns i vår kvalificerade läsekrets. Har du själv förslag på något vi bör ta upp i granskningen, eller hittar du kanske en aspekt som vi missat att ta upp? I så fall är du varmt välkommen att höra av dig till oss på redaktionen.

Platsannonser