Krönika

Neobanker och vad folk vill läsa om – egentligen

Anledningen till varför det inte är annorlunda den här gången, neobanker och vad folk vill läsa om – egentligen. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2019-09-21

Alla generationer tror att det är något speciellt med just dom. Att de är lite smartare än de människor som levt innan dem, att de visionära företag de startar ska förändra världen i grunden – och därför måste värderas på ett annat sätt.

This time it´s different.

Men många av techbolagen vars potential blåsts upp av ”storytelling” kommer att få ett  brutalt uppvaknande när verkligheten knackar på dörren.

Realtids krönikör Per Lindvall förklarade i veckan på ett mycket tydligt och intressant sätt varför det nog inte är annorlunda den här gången heller.

***

For the record: Det var inte bättre förr.

***

Realtids krönikör Claes Folkmar skrev intressant om hur liv- och pensionsbolagen tvingas ta allt större risker för att kunna leverera avkastning.

***

Nästa vecka börsnoteras riskkapitalbolaget EQT. Det ska bli mycket spännande att se hur bolaget presterar med en ny ägarform. Realtids reporter Sara Johansson har den senaste tiden levererat mängder med nyheter om EQT och dess framtid.

Här är ett par av hennes senaste artiklar om EQT:

https://www.realtid.se/sa-stor-blir-eqts-forsta-utdelning-till-aktieagarna

https://www.realtid.se/sa-stor-ar-kostnaden-eqts-emission

***

Vet du vad en ”neobank” är? Realtid bad Kent Eriksson, professor på KTH, förklarar varför tiden är mogen för en ny sorts digital bank.

Det blev en av veckans mest läsa artiklar.

Även Fredrik Bonthrons försvarstal för de ibland utskällda strukturerade finansiella produkterna lockade mycket läsning.

Det har varit en vecka där många av våra debattartiklar varit mycket starka.

Vill du också nå ut med din åsikt till beslutsfattarna i den svenska finansbranschen?

Det går bra. Nedan finns en beskrivning om hur du ska gå till väga.

***

På to do-listan: Se finansthriller-serien Fartblinda på Cmore, som är ”delvis inspirerad av verkligheten”. Fartblinda bygger alltså på reportageboken av Carolina Neurath om HQ-kraschen. Det torde såldes vara Sven Hagströmer och Mats Qviberg som det handlar om i tv-serien. Fast ändå inte. Eller? Delvis? Kritikerna verkar vara överens om att det är riktigt bra i alla fall.

Återkommer med omdöme nästa vecka.

***

Människor är intresserade av andra människor, det är inte mer komplicerat än så egentligen. Man vill veta hur andra har resonerat i med- och motgång, vad deras drivkrafter är. Det är därför Realtids karriärporträtt som publiceras på söndagarna alltid  har fokus på individen och tankarna om hur det är att göra karriär inom finansbranschen.

I morgondagens karriärintervju har Realtids Miriam Istner-Byman intervjuat advokatsamfundets nya generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Jag önskar att jag likt henne, hade spelat mer teater som ung. Då hade det nog gått fortare att lära sig tycka om att stå på olika scener, vilket krävs på många jobb nuförtiden. Finns att läsa på sajten från söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser