Krönika

När Snövit blir vd drar prinsen

Camilla Wagner om priset av en befordran.

Camilla Wagner
Camilla Wagner
Uppdaterad 2016-03-03
Publicerad 2016-02-13

Som liten virade jag in mig i vita spetsgardiner och gled fram med en förgylld ljusstake på huvudet. Så drömde jag om mitt framtida sagobröllop. Väldigt sällan drömde jag om själva äktenskapet, men det är en annan historia. Att bli vald och att få klä ut sig som sagornas prinsessa var ett självändamål.

Och visst fick jag ha mitt sagobröllop. Till och med två bröllop blev det, men också två skilsmässor. För så ser ju livet ut i dag. Vi har slutat ingå relationer till döden skiljer oss åt och istället kör vi på tills livet skiljer oss åt. Tills vi inte längre trivs tillsammans eller tills vi hittat någon annan. Rent krasst ska vi vara glada att vi kan skilja oss.

Även vi som var mer än genomsnittligt romantiska som barn har lämnat de rosa flickrummen bakom oss och blivit mer pragmatiska i våra relationer och dess former. Men få av oss väljer ensamhet. Åtminstone på sikt.

En väninna till mig kämpar för att hitta en fungerande relation. Hon är frånskild sedan flera år tillbaka och försöker hinna med att dejta, trots ett krävande jobb och två barn. Hon har testat de flesta telefonappar och dejtingsajter på marknaden, men resultatet blir alltid detsamma. När hon berättar att hon är vd börjar dejten rabbla sitt cv. All eventuell romantik försvinner som en avlöning.

Det händer att hon ljuger och säger att hon är dagisfröken bara för att få ligga, men något varaktigt förhållande blir det inte.

Allt oftare har jag haft diskussioner med frånskilda kvinnor om att många män har svårt för starka kvinnor. All bevisning för det påståendet har dock varit anekdotisk och byggt endast på kvinnans version av skilsmässan.

Men så damp det ner en forskningsrapport på mitt bord. ”The Price of Promotion: Gender Differences in the Impact of Career Success on Divorce, av det svenska forskarparet Olle Folke och Johanna Rickne.

I en omfattande studie kan de konstatera att äktenskap löper 200 procent högre risk att spricka inom tre år efter att kvinnan blivit befordrad till högsta toppen, jämfört med om mannen blir det.

Faktum är att när mannen blir befordrad minskar risken för skilsmässa. Denna tragiska statistik skulle kunna förklaras med att kvinnor vill byta upp sig till en man som bättre matchar det nya visitkortet, men så verkar det inte vara. Sex år efter skilsmässan är de flesta kvinnor i undersökningen fortfarande singlar.

Fenomenet gäller inte bara i Sverige. The Economist skrev redan 2012 om fenomenet i artikeln ”When women dare to outearn men.” Slutsatsen är nedslående. Skilsmässorisken ökar när kvinnan tjänar mer än mannen. Som grädde på moset framgår också att kvinnan försöker kompensera sin högre inkomst genom att ta på sig ett ÄNNU större ansvar för det obetalda arbetet i hemmet än innan. En normutjämning, liksom.

Ska vi kvinnor då ge upp våra karriärer för att hålla ihop våra äktenskap? Självfallet inte! Tvärtom! Ju fler kvinnor vi får på toppen, desto vidare blir chefsnormen och relationsnormen. Det behöver vi.

Men för att orka en krävande karriär behöver du allt stöd du kan få hemifrån. Se till att din sagoprins är stolt över dina framgångar och att han tycker att du är värd ditt lönekuvert. Även om du har fräckheten att tjäna mer än honom.

Camilla Wagner är journalist, debattör och författare. Hon har tidigare varit redaktör för VA Ledarskap på Veckans Affärer, med framför allt jämställdhet och ledarskap som bevakningsområden. I dag driver hon konsultbyrån Management by Kerstin och affärsnätverket Klara K.

Platsannonser