Krönika

Kommer Pär Nuder kunna göra comeback på samma sätt som Anders Borg?

Anders Borgs nya jobb, den orimliga bostadsmarknaden och saknaden efter Pär Nuders kaxighet. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2019-06-01

Att före detta finansministern Anders Borg blir affischnamn och expertrådgivare för East Capital avslöjades i veckan.

Anders Borg går därmed i moderatkollegan Carl Bildts fotspår, som även han under en period var rådgivare till East Capital. Ett samarbete som avbröts när Carl Bildt tillträdde som utrikesminister. Medierna rapporterade då om att en av East Capitals fonder investerat i företag som hade kopplingar misstänkta krigsförbrytare på Balkan.

Så här skrev Carl Bildt själv om händelsen i sin blogg 2007.

Fondbolaget East Capital förvaltar 33 miljarder kronor och har fokus på utvecklingsländer.  

Anders Borg är också relativt nybliven delägare i robotrådgivaren Lysa, som är slags AI-lösning för fonder vars avgift till spararen aldrig ska överstiga 0,24 procent. East Capitals fonder har förhållandevis hög avgiftsstruktur med avgifter på mellan 1,5 till 2,0 procent. Visserligen kostar det säkert mer att förvalta aktier i länder långt bort, men en snabb jämförelse visar att det går att hitta minst lika – eller bättre – och billigare förvaltning hos flera konkurrerande fondbolag.

Kanske kommer den före detta finansministern att driva frågan om lägre avgifter hos sin nya arbetsgivare? Under sin tid som finansminister hade han vid ett tillfälle alla sina pengar placerade i en lågprisfond.

***

Anders Borg har med hårt arbete hämtat sig efter ”fylleriskandalen” 2017. Han tappade då en rad tunga uppdrag, men verkar nu ha återfått förtroendet hos näringslivet igen. Vi får se om finansministerkollegan Pär Nuder klarar att bygga upp sitt förtroende igen. Jag hoppas det, jag kan sakna både Pär Nuders klokhet och kaxighet i den allmänna debatten om var Sverige och Näringslivet är på väg.

Jag tror att en skillnad mellan ministrarna är att Anders Borgs ”dikeskörning” inte skedde i tjänsten. Och att han rätt omgående bad om ursäkt för vad som hade hänt. Alla människor ska leva sina liv på det sätt som de tycker är bäst, det är möjligt att Pär Nuder tycker att han inte har något som han behöver be om ursäkt för. Kanske har inte det heller, jag har ingen aning. Men ur hans eget karriärperspektiv är det negativt att ”Nuder-affären” inte retts ut ordentligt och fått ett avslut. Att han själv reflekterar på ett ödmjukt sätt över vad han kunde ha gjort bättre vore ett lämpligt steg mot ett förnyat förtroende inom näringslivet.

***

En av veckans mest lästa artiklar är Per Lindvalls analys om hur bostadsutvecklarnas framtid. Det är verkligen helt orimligt att den som har förbundit sig att köpa en lägenhet om ett till tre år inte har fått rabatt på priset utan istället fått betala en premie på ett redan mycket högt bostadspris.

***

Realtids debattartiklar tillhör ofta vårt mest lästa material. Ta chansen att föra fram din åsikt till en mycket kvalificerad publik som består av finansbranschens beslutsfattare.

Lämplig längd för en debattartikel är runt 3 000 tecken (inklusive mellanslag). Skicka in den till opinion@realtidmedia.se eller till mig, johan.sathe@realtidmedia.se

***

Senaste avsnittet av Billions inleds med U2:s ”New years day” från 1983 och avslutades med Pogues ”Sickbed of Cuchulainn” från 1985. Jag vill egentligen inte säga det, men sanningen måste faktiskt fram: Musik var bättre förr!

***

I söndagens karriärintervju möter  du techstjärnan Martina Klingvall som tagit plats i ABG Sundal Colliers styrelse. Missa inte Miriam Istner-Bymans inspirerande intervju med en ung entreprenör med ett imponerande driv.

***

Skoja bara om musiken. Trevlig helg!

Platsannonser