Krönika

Känsligt läge i Fortnox

Kan Olof Hallrup blockera Vismas bud på Fortnox eller ska förvärvsräven Øystein Moan ta hem segern ännu en gång?

Per Agerman
Uppdaterad 2016-03-14
Publicerad 2016-03-14

Ett bud värt 1,4 miljarder kronor på ett bolag som omsatte knappt 130 miljoner kronor senaste året borde inte vara svårt att acceptera.

Det tycker inte heller majoriteten i Fortnox styrelse som i sin rekommendation till ägarna understryker just den aktuella börstoppen och att budet ligger nästan 30 procent över all time high.

"Styrelsen noterar vidare att värderingsnivåerna på marknaden just nu är historiskt höga och att Fortnox-aktiens noterade värde i anslutning till Erbjudandets lämnande varit 'all time high'."

Så långt borde Visma kunna se fram emot en fin vårpromenad i parken fram till slutet av april då budet är planerat att vara genomfört.

Men riktigt så enkelt ser det inte ut att bli. Tvärtom är situationen i Fortnox riktigt tillspetsad. Orsaken är att storägaren Olof Hallrup tydligt tar ställning emot en affär med Visma. Så här skriver han i en personlig kommentar till budet:

"Att styrelsens majoritet vill rekommendera ett erbjudande där bolagets huvudkonkurrent potentiellt sett enbart förvärvar 51 % av aktierna i bolaget är högst anmärkningsvärt. Jag bedömer att ett sådant möjligt utfall skulle vara direkt skadligt för bolagets framtida utveckling och därmed även för den stora ägarminoriteten som inte vill acceptera erbjudandet.

Min bestämda uppfattning är att Budpriset inte är i närheten av att spegla bolagets fundamentala värde givet dess unika marknadsposition, marknadsledande erbjudande och långsiktiga tillväxtmöjligheter. Det finns dessutom en mycket stor potential inom finansiella tjänster, en marknad som bolaget nyligen har börjat bearbeta."

Till saken hör att Hallrup med bolag kontrollerar över 20 procent av aktierna i Fortnox. Vi har alltså en budsituation liknande Axis, Cision och IFS under uppsegling.

Hallrup har suttit i styrelsen sedan 2011 och successivt köpt på sig aktier. Varför inte då kliva av i det här läget och casha hem vinsten?

Jag känner inte Olof Hallrup men en hel del talar för att det finns inslag av småländsk patriotism bakom ställningstagandet. En stor del av Fortnox bolagsresa har handlat om att positionera sig mot jätten Visma.

Det var just Visma som 2001 tog över Växjö-företaget SPCS, samma år bildades Fortnox i staden av bland annat SPCS-grundaren Jan Älmeby. Redan då var affärsidén internetbaserade ekonomitjänster, något som med åren blivit allt mer accepterat och numera ses som det stora framtidsområdet.

Visma är redan marknadsledande i segmentet ekonomisystem för små- och medelstora företag och med Fortnox i koncernen skulle vd Øystein Moan stärka sina kort ytterligare på den svenska marknaden.

"Visma har följt den lovande utvecklingen av Fortnox under en längre tid", som Visma skriver i dagen budkommuniké.

Moan är en veteran i sammanhanget. Han tog över i ledningen på Visma redan 1997 och var med att genomföra SPCS-affären 2001. Under åren har han rattat den växande koncernen med både publika och privata ägare. Sedan 2006 har Moan överlevt inte mindre än tre olika ägare i form av olika privat equity-konstellationer.

Den senaste sjösattes 2014 då Cinven, HgCapital och KKR tog drygt 30 procent vardera i bolaget. Resterande andel ägs av ledningen inklusive Øystein Moan själv.

Med den uppbackningen har Visma inget problem att lägga ett kontantbud på 1,4 miljarder kronor utan uppbackning av några banker. Saknas pengar kommer huvudägarna att gå in med nytt kapital.

Vid sidan av Olof Hallrup finns inga större ägare i Fortnox. Att Visma skulle lyckas med att nå 51 procent av Fortnox känns mot bakgrund av budnivån inte som någon omöjlighet.

I det läget skulle ägarsituationen i bolaget bli minst sagt komplicerad. Trots att det inte gått att få med Hallrup på en affär väljer övriga styrelseledamöter att rekommendera budet. Att Visma ska nå tvångsinlösengränsen 90 procent då en avnotering kan bli aktuell finns inte ens på kartan just nu.

Styrelsen, där bland annat tidigare Ratos-chegen ingår, stödjer sig på ett uttalande från Navigo Partners som anser att budnivån är skälig.

Noterbart är att styrelsen samtidigt inte valt att anlita någon finansiell rådgivare som kan sondera terrängen efter alternativa budgivare.

Ordförande Leif Johansson säger till Realtid.se att budprocessen varit "kort och intensiv". Han vill inte kommentera eventuella andra spekulanter på bolaget.

Enligt Johansson finns det ingen koppling mellan budkonflikten i styrelsen och turbulensen i bolaget första halvan av februari. Då tillkännagav vd Sara Arildsson att hon lämnar sin tjänst samtidigt som stora delar av styrelsen, däribland Leif Johansson och Arne Karlsson, valde att ställa sina platser till förfogande.

Visma ska ha inlett budprocessen först efter detta.

Olof Hallrup har senare kommenterat händelsen i en intervju med Smålandsposten där han förklarade att han uppmanat flera ledamöter att lämna styrelsen. Frågan är om hans ägaragerande kan ha öppnat för budet från Visma genom att Fortnox visat sig sårbart?

Planen var ursprungligen att Fortnox-ägarna skulle samlas till stämma nu på torsdag för att välja en ny styrelse och godkänna en höjd utdelning. Nu skjuts stämman upp till maj med anledning av budet.

Det är alltså den till stora delar "avgående" styrelsen som nu driver på för en försäljning till Visma. Flera av dem kommer som aktieägare att göra en rejäl vinst om budet går igenom.

Det saknas som synes inte pikanta inslag i budprocessen som ser ut att bli ett av vårens mest käsnliga fall på börsen. Återstår att se vem som går segrande ur striden – Olof Hallrup eller Øystein Moan. Moan har hur som helst lyckats med att koppla ett rejält grepp på en konkurrent som han med stor sannolikhet kommer att få både insyn i och inflytande över inom kort.

Reaktionen på aktiemarknaden visar att Moan så här långt har övertaget. Fortnox-aktien låg vid lunchtid på måndagen under budkursen 24 kronor.

Platsannonser