Krönika

Jakten har börjat!

Tweed och knickers eller Biltemas kamouflageställ. I jaktens viktigaste ögonblick spelar det mindre roll, menar Jonny Westling

Jonny Westling
Jonny Westling
Uppdaterad 2016-09-09
Publicerad 2016-09-09

Arvet, tusen och ett år har passerat, inte går det väl att resonera bort en så direkt, behovsstyrd syssla som jakt. Nomader och bosättare eller kanske enklare, jägare och bönder, i självklar symbios där var och en drog sitt strå till stacken. Bådas roller lika nyttiga och viktiga, lika nödvändiga, men kanske inte lika spännande. Jägarens väg lite mer oviss, mindre förutsägbar. Stigfinnaren följde viltet och kanske tilläts förlora sig lite poetiskt i tid och rum under jakten. Äventyr och frihet. Jakt är i allra högsta grad uppbyggt på strategier och samarbete, egentligen långt ifrån alla kioskvältares romantiska skildringar om jaktsituationer där jägaren nära nog framstår som villebråd.

>> Jonny Westling är värderingsman och driver Westling Värdering

Jag tycker om jakt, i dess ordnade kamratliga form, ja. Jag uppskattar spänningen, viltvården och gemenskapen i jaktlaget, liksom det förväntansfulla lugnet och ensamheten i den stillsamma skogen. Jakt är inte för alla, eftersom den är så beslutsam, avgörande och äkta. 

Sverige erbjuder en mycket hög kvalitet av jakt i en stor mängd villebråd och fin reglerad organisation. Jaktledaren avgör hur såten ska jagas, vilken sorts jakt som ska bedrivas, vem som gör vad och vilka villebråd som får skjutas. När ett djur påskjutits anmäler jägaren det via radion och order om fortsättning eller avbrott bekräftas. Samling vid vindskyddet och sedvanlig hantering, utfordring eller vård av persedlar, hundar och nedlagt vilt görs enligt konstens alla regler. Respektfullt är nog en väl passande beskrivning för hur jägare bemöter varandra och situationen. 

Jakt är nödvändigt för artrikedomen, därav uttrycket viltvård. Mycket arbete läggs även på att förbereda jaktmarken, även utanför säsong. Ett ständigt pågående planerings- och gallringsarbete. Passen ska bestämmas, märkas ut och torn ska byggas. Att vara med i ett jaktlag innebär ofta en hel del arbete och förstås kostnader.

Du kanske är en estradör som vill ge ett litet flott intryck vid morgonsamlingen iklädd tweed, knickers och oxblodsloafers, fjäder i hatten och en galant scarf i matchande färger och en valnötsskimrande Steyr Mannlicher med Zeiss-glugg eller så kommer du nyekiperad i Biltemas pösiga kamouflageställ med en gammal Mauser på axeln. 

Skallet närmar sig men skogsbruset gör efter någon timme på passet att du liksom inte riktigt vet hur nära eller högt det låter. Knakar det framför dig eller är det bara en korp som bråkar i trädet. Alla sinnen är vässade, blicken fokuserad och på någon sekund måste du agera – ställa in siktet, osäkra, frågor frågor: Vad var skjutbart? Dubbelkalv, över 4-taggar; det får inte bli fel. I jaktens viktigaste moment spelar det mindre roll vilket varumärke jägaren har på kavajslaget. Älgen bryr sig knappast: Pang!     

Jonny Westling är värderingsman med ett stort antal expertförordnanden för Sveriges Handelskamrar. Han är utbildad gemmolog och har utvecklat en rad intressanta varumärken under alla år som entreprenör. I dag driver han sitt bolag Westling Värdering AB på heltid efter försäljningen av Persson & Westling Pantbank.

Platsannonser