FinansKrönika

”Jag vill hjälpa dig att klara ditt jobb”

Johan Såthe lördagskrönikaJohan Såthe lördagskrönika
Världens bästa finansfilm är enligt Realtids Johan Såthe Margin Call från 2011, med Zachary Quinto, Stanley Tucci, Kevin Spacey, Mary McDonnel, med flera i rollerna. Håller du med?
Publicerad

Realtids löfte till läsarna, EQT:s börsnotering och världens bästa finansfilm. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe

Jag skryter rätt ofta i den här spalten. Det gör jag dels för att det ingår i mitt jobb – men också för att jag tycker att Realtids redaktion gör ett mycket bra jobb som förtjänar att lyftas fram. Det är vanligt  att våra nyheter citeras och blir till nya artiklar i andra affärsmedier.

Realtids löfte till dig som jobbar inom finansbranschen är att varje dag ge dig affärskritisk information. Det vill säga journalistik som gör att du klarar ditt jobb bättre. Det kan vara granskningar visar hur oegentligheter begåtts. Det kan vara en genomgång om hur nya regler som du behöver ha koll på ska implementeras. Det kan vara att vi avslöjar en kommande stor affär inom del av finansbranschen som du arbetar inom.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så missar du inga nyheter.

Annons

**

Realtids reporter Sara Johansson är mycket duktig på att gräva fram nyheter, genom källor eller via domstolar. Den här veckan avslöjade hon bland annat hur Bitcoin ska beskattas.

***

Annons

Margaret von Platen skriver om riskkapital för Realtid. Den här veckan har hon gått all in på att bevaka riskkapitalbolaget EQT och dess stundande  börsnotering. Här hittar du Margarets von Platen alla artiklar (det är ett gäng!) om EQT:s planerande börsnotering.

Jag är också mycket med nöjd med att prisbelönte journalisten Torbjörn Isacson skriver regelbundet i Realtid, oftast med Skåne, södra Sverige eller Danmark som bevakningsområde. Läs hans senaste krönika här.

***

Annons

En viktig del av Realtid bevakningsområde är nyheter inom affärsjuridikens byråvärld. Du har väl inte missat att byrån Maqs startar om med ett nytt kontor i Stockholm?

***

Har vi fått ett skattefrälse som består av fåmansföretag? Det argumenterar vår krönikör Per Lindvall kraftfullt för i veckan.

Läs Svenskt Näringslivs svar här.

Här är Per Lindvalls replik till Svenskt Näringsliv.

Och här är Svenskt Näringslivs replik på repliken, som därmed får sätta punkt för debatten – för den här gången.

***

Jag rundar av veckan med några film och tv-tips:

• Den gripande dokumentären om Lehman Brothers uppgång och fall. Att inte bara fokusera på de högsta chefernas och deras girighet gav ett nytt perspektiv.

Dokumentären om Facebook i två delar. Ger en unik inblick i ett företag i akut kris.

***

När börserna faller kraftigt och sedan rekylerar varannan dag rekommenderar jag världens bästa finansfilm, ”Margin Call”. Här är ett klipp från en av nyckelscenerna. Kanske har den bäring på verkligheten på börsen just nu också?

”Förklara det här för mig som om jag vore ett litet barn, eller en golden retriever”, är en av Jeremy Irons fantastiska repliker i klippet.

***

I morgondagens söndagsintervju har Realtids Rakel Lennartsson mött tusenkonstnären Christina Blomkvist. Läs en spännande intervju med advokaten som bytte bana.

Trevlig helg!

Annons