Du kan också delta på Realtids debattsida. Hör av dig, uppmanar Realtids chefredaktör Johan Såthe.
Du kan också delta på Realtids debattsida. Hör av dig, uppmanar Realtids chefredaktör Johan Såthe.
Krönika

Gör som Sveriges Warren Buffett – skriv hos oss

Alfred Bergs krasch, förvaltarnas B-lag och Sveriges Warren Buffett. Det är något av innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Uppdaterad 2019-08-24
Publicerad 2019-08-24

Min känsla är att höstsäsongen på den svenska arbetsmarknaden drar igång allt senare för varje år. Men nu tycks de flesta – äntligen – vara tillbaka på jobbet igen. I alla fall om man tittar på mängden passagerare i Stockholms tunnelbana eller besöksstatistiken på Realtids sajt.

En stor branschnyhet som lockade väldigt många läsare den gångna veckan är att BNP Paribas låter det klassiska finansvarumärket Alfred Berg gå i graven.

Så här tänker Carnegie Fonders vd Hans Edström om affären.

Så här tycker branschexperterna: ”Varumärket har överlevt verksamheten”.

Och här är Realtids krönikör Per Lindvalls kommentar: Konsolidera fonder – ett verbalt tuggummi.

***

Allra mest läst blev vår reporter Sara Johanssons avslöjande om Thomas Jisander.

***

Realtids debattartiklar hör ofta till de mest lästa på sajten. Den här veckan har Spiltans vd Per Håkan Börjesson – ofta kallad ”Sveriges Warren Buffett” – skrivit klokt om att det är för stort fokus på de pensionsförvaltare som missköter sig och för lite uppmärksamhet på att själva PPM-systemet fungerar. Detta gör att många pensionärer kommer att kunna tjäna många extra miljoner i pension.

Vill du också skriva en debattartikel och nå de människor som fattar besluten i finansbranschen? Skicka in din debattartikel till adressen: opinion@realtidmedia.se

***

Reporter Miriam Istner-Byman har tagit fram uppgifter om hur det går för landets två ledande affärsjuridiska byråer, Mannheimer Swartling och Vinge.

Läs mer om Vinges resultat här och här.

Och här om Mannheimer Swartling.

***

Kanske känns det alltid så – men det känns som den kommande hösten kan bjuda på många mycket intressanta skeenden i finansbranschen att skriva om. Konjunkturen står och väger, räntan är på väg ner i hela världen (när Sverige redan har minusränta), USA och Kina trappar upp handelskriget, det är oroligheter i Hong Kong och Iran. Kommer kryptovalutorna ta över och revolutionera världens valuta- och finanssystem? Och så den eviga frågan – om Brexit –  kanske kommer till ett avgörande.

Det är tur att vi har kloka krönikörer som Per Lindvall och Claes Folkmar som kan förklara världen för oss.

Per Lindvall har den här veckan bland annat skrivit om volatilitetsmaskinen som kan sänka fonderna som tagit för hög risk. En krönika du borde läsa.

Claes Folkmar resonerar intressant om att det kan vara moraliskt riskfyllt att satsa på så kallade ”helikopterpengar”.

***

Ett tema som blivit allt starkare i finansbranschen de senaste  åren handlar om hållbart sparande. Redaktionschef Sverker Brundin lät veckans panel grotta ner sig i frågan.

Klart intressant att ansedda hållbarhetsprofilen Sasja Beslik anser att många hållbara fonder förvaltas av ”B-laget”.

***

I höstens första karriärintervju möter du Urban Edenström vd och grundare av Stronghold Invest. Missa inte en fascinerande livsresa från Ronneby till Monaco.

***

Trevlig helg!

Platsannonser