Foto: Pixabay
Krönika

Företag som coronatestar personalen gör en insats för Sverige

Cornonaskammen, Osar Propertis indiantrick och Dalarnas Martin Wolf. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Uppdaterad 2020-05-30
Publicerad 2020-05-30

Det har egentligen bara funnits ett samtalsämne de senaste månaderna: coronaviruset och dess inverkan på oss som individer, på samhället och på ekonomin.

Många av oss arbetar hemma för att undvika att smittas eller smitta andra med covid-19. Vägen framåt handlar enligt de flesta experter om att testa människor i stor skala. Det är nyckeln till att få kontroll på pandemin och för att kunna öppna upp ekonomin och Sverige på ett säkert sätt.

Nu börjar allt fler företag att erbjuda sina anställda att testa sig för att se om man har eller haft covid-19.

SEB-banken och Handelsbanken, se artiklar nedan, är ett par exempel inom finansbranschen.

https://www.realtid.se/seb-i-stockholm-har-covidtestat-personal

https://www.realtid.se/handelsbanken-gor-som-seb-covidtestar-personal

Realtid har de senaste veckorna fått veta att flera andra bolag i finanssektorn valt att erbjuda sina anställda tester. Men när Realtid velat intervjua bolagen om hur de tänker kring tester av covid-19 har man i något fall varit mycket tydliga med att man är rädd för publicitet kring testerna för coronaviruset.

Jag tycker att de företag som erbjuder tester för covid-19 till sina anställda agerar ansvarsfullt och borde vara stolta. Det är väl en närmast en förmån för en anställd? Kunder och leverantörer borde också gilla att göra affärer med ett seriöst bolag som tar tag i och löser eventuella problem med till exempel smittspridning.

Att en del företag på något sätt är rädda för att drabbas kommersiellt – det är svårt att göra någon annan tolkning – om det kom ut att de testar de anställda för covid-19 är sorgligt.

Företag som testar sina anställda bidrar aktivt till att få igång Sverige och dess ekonomi. Det är inget skämmas för – tvärtom.

***

Per Agerman var en av de journalister som förra året för SVT:s räkning granskade Swedbanks penningtvättproblematik. Här analyserar han bankens och dess ägares inkonsekventa agerande vad gäller förra vd:n Birgitte Bonnesen>>

https://www.realtid.se/kronika/varfor-vagar-inte-storagarna-utmana-ordforande-persson

***

Dags för en ännu härva med misstänkta insideraffärer inom fastighetsbranschen. Det är svårt att inte undra om den omvittnade kulturen i branschen, ”där alla känner alla”, inte är en potentiell riskfaktor. Läs mer nedan>>

https://www.realtid.se/totalt-sju-insidermisstankta-i-balder-arendet

***

Realtids krönikör Claes Folkmar för här ett intressant resonemang kring vem som egentligen bär ansvaret för att blancolånen ökat kraftigt. Läs mer nedan>>

https://www.realtid.se/kronika/finansinspektionen-och-erik-thedeen-bakom-blancolanens-tillvaxt

***

Realtids krönikör Per Lindvall tycker att finansminister Magdalena Andersson inte förstår hur systemet funkar med skatter fungerar – eller i alla fall borde funka. Tuffa ord från Dalarnas Martin Wolf (krönikör på Financial Times). Läs mer nedan>>

https://www.realtid.se/kronika/darfor-ar-hojda-skatter-suboptimalt

***

Att Donald Trump går till attack mot sociala medier i allmänhet och Twitter i synnerhet är kanske inte så förvånande, givet hans beteende de senaste åren. Men det är mycket offensivt att gå till attack mot Twitter för att de kontrollerar fakta i presidentens tweets. Samtidigt tycks ju Twitter vara en viktig del i presidentens kommunikation, både med sina väljare och med medierna. Att Trump sprider åsikter som inte alltid bottnar i fakta är tydligt. Men varför har Twitter då väntat i flera år med att agera? Fortsättningen lär bli intressant.

***

Oscar Properties smyger ut sin kvartalsrapport klockan 23.00 på torsdag kväll. Ett gammalt indiantrick för att försöka undvika publicitet. Torbjörn Isacson förklarar hur det fungerar här>>

https://www.realtid.se/kronika/oscar-properties-tar-solitairtimmen-till-nya-hojder

***

I helgens karriärintervju har reporter Olof Ehrs träffat Deutsche Banks veteran Jan Olsson. Finns som vanligt att läsa här på sajten från och med söndag morgon.

***

Trevlig helg!   

Platsannonser