Fonder

Fondval inte enkelt - men görbart

Jessica Walter om myter och sanningar i fonddjungeln.

Jessica Walter
Uppdaterad 2016-03-02
Publicerad 2016-02-17

När fondtorgen erbjuder långt över 1000 fonder är det lätt att drabbas av handlingsförlamning. Hur ska man kunna välja ett par fonder när det finns så många? Och hur ska man kunna välja rätt fond när börsen stundtals är så volatil som den är nu? Med undantag för 2008 har Stockholmsbörsen inte haft en så dålig inledning sedan 1987 med upp- och nedgångar på 2-3 procent nästan dagligen. Att några av de bästa börserna hittills i år är Jamaica och Bangladesh ter sig inte heller helt självklart.

Placerarna har börjat året på ett uruselt humör. Enligt Bank of America/Merrill Lynchs månatliga enkät med förvaltare globalt var det dock värre 2011/2012 om det kan vara till någon tröst. Det har ofta visat sig vara psykologi och flockbeteende som styr börsutvecklingen. Enligt prognoserna kommer världens ekonomi att växa mer i år än förra året.

Vad är då viktigt när du ska investera i en fond?

Förståelse. Det viktigaste är att du förstår vad du investerar i. Verkar strukturerade produkter klurigt? Investera då inte i det. Låter det för bra för att vara sant? Då är det nog det. Vad har din rådgivare haft för avkastning på sitt eget kapital över tid? Är hen duktig? Läs vad fonden investerar i och hur den fungerar. Fundera på vad som händer i världen och hur det påverkar de marknader som fonden investerar i. Långa räntefonder är till exempel inte så bra att gå in i nu när räntorna är på väg upp. Prognoserna säger att Indien kommer att växa mest av de stora länderna i år. Var nyfiken. Vill du ha lite vägledning kan du ta en titt på olika utmärkelser - Årets vinnarfonder och Årets stjärnförvaltare som utses av bl.a. Morningstar, Privata affärer och Fondmarknaden.se. Noterbart är att av alla de 15 vinnarna i olika kategorier i ”Årets stjärnförvaltare 2015” är det ingen av förvaltarna – förutom en bronsplats - som arbetar på en storbank.

Förvaltningsavgift. Det pratas mycket om förvaltningsavgifter. Men ärligt talat – avkastningen är betydligt viktigare. Att sitta med en billig fond med dålig avkastning smakar inte fågel. Som att köpa en billig bil och upptäcka att den saknar motor. Missförstå mig inte - avgiften spelar absolut roll för hur hög avkastningen blir då en hög avgift äter upp avkastningen över tiden. Men en duktig förvaltare överträffar det. Vad många inte verkar medvetna om är att förvaltningsavgiften dras från avkastningen med 1/365-del om dagen, vilket innebär att när avkastningen visas är förvaltningsavgiften alltid dragen. Låt mig ta ett förenklat exempel.

Vi har två fonder, Fond 1 och Fond 2. Fond 1 har en avkastning på 10 procent och en förvaltningsavgift på 1 procent = 9 procents avkastning totalt. Fond 2 har en avkastning på 11 procent och en förvaltningsavgift på 2 procent = 9 procents avkastning totalt. När förvaltningsavgiften är bortdragen har de avkastat lika mycket. För att kompensera för den högre avgiften måste Förvaltare 2 ha en avkastning som är 1 procent högre.

Förvaltare 2 har alltså lyckats bättre i sin förvaltning men förvaltare 1:s lägre avgift gör att spararen får en lika hög avkastning. Så. Låga avgifter är bra, men duktiga förvaltare är bättre. (Se däremot upp med avgifter utöver förvaltningsavgiften, som exempelvis för försäkring och depå.)

Förvaltarens incitament. Har förvaltaren det mesta av sina egna pengar investerade i fonden? Det är bra. Då är det sannolikt att hen vill göra sitt bästa för att öka värdet på fonden. Investera i duktiga förvaltare, gärna i ägarledda fondbolag då de har större incitament att förvalta väl då det är deras egna pengar det handlar om. Att en fond har haft samma förvaltare under hela perioden kan vara ganska viktigt eftersom talang att förvalta skiljer sig åt, precis som mycket annat. Själv investerar jag i duktiga förvaltares fonder och inte i specifika fondbolag. Se till att fonden inte är för stor – en fond med mindre kapital presterar oftast bättre då den är lättare att manövrera. Som en stor lastångare jämfört med en liten motorbåt.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, men fonder som avkastat bra historiskt över tiden brukar fortsätta att avkasta bra även framöver, givet att det är samma duktiga förvaltare och samma förutsättningar. Välskötta fonder fortsätter ofta att vara välskötta. Det kan såklart vara en tajmingfråga och det är naturligtvis trist om man är sist på bollen. Var inte rädd för att sälja fonder som går dåligt.

Risk. Vilken risk är du villig att ta? Hur stora förluster tål du? Att investera i fonder innebär alltid en risk. Ingen vet hur framtiden blir. Saker som är osannolika (som att flygplan flyger in i skyskrapor) tenderar ju att bli väldigt sannolika när de väl har hänt. När man pratar om risk i investeringssammanhang avses att avkastningen alltid är osäker. Avkastningen är den ersättning man får för att ha haft sina pengar investerade i något med hög risk, vilket innebär att om investeringen är helt riskfri är ersättningen låg. Fundera på hur lång din placeringshorisont är och när du behöver pengarna. Risk är väldigt personligt och man kan bara utgå från sig själv. Jag är väldigt riskbenägen och sover gott om natten. Vissa personer ser ut som glosögda spökdjur vid bara tanken på en tillväxtfond. Spara i flera olika fonder med olika inriktning så minskar du den totala risken. I en ideal värld vill man ha en hög avkastning till låg risk, lite som att man vill äta semlor varje dag utan att gå upp i vikt.

Aktiva fonder vs indexfonder. Jag köper både och, men överlägset mest aktivt förvaltade. Bra aktivt förvaltade fonder är värda sitt pris om de presterar bra. Se upp för passivt förvaltade fonder som säljs som aktiva. Många anser att man ska titta på om fonden har en active share på över 60 procent. Är nivån lägre är det sannolikt en dold indexfond. Riktiga indexfonder är oftast bra, de kommer dock alltid att prestera lite sämre än börsen eftersom de flesta indexfonder tar ut en avgift. Aktivt förvaltade fonder har alltid chansen att gå bättre än index och skapa en överavkastning.

Så. Juristerna på mina jobb har under åren försökt få mig att förstå att spara i fonder är farligare än det mesta här på jorden. Så här är en variant på en varningstext av Mark Twain – ”Februari: Detta är en av de särdeles farligaste månaderna att spekulera i aktier. De andra är juli, oktober, september, april, november, maj, mars, juni, december, augusti och januari.”

Be careful out there.

Platsannonser

Logga in