Fonder

#fonderifokus visar hur fondmarknaden mår

Fonder, fonder, fonder. Och fonder. Samt ett poddtips. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2019-10-26

Tack för all positiv feedback på Realtids temavecka om den svenska fondbranschen. Och ett ännu större tack till er alla i finansbranschen som tagit er tid att låta er intervjuas, skrivit själva eller på något annat sätt varit med i debatten om fondmarknaden.

Realtid har under den gångna veckan grundligt belyst fondmarknaden ur flera perspektiv, du hittar artiklarna på vår sajt, och under hashtaggen #fonderifokus på sociala medier.

Den svenska fondmarknaden omsätter 4 500 miljoner kronor per år och är en stor och viktig del av finansbranschen.

En svensk paradgren är att få statliga och privata aktörer att fungera tillsammans på ett bra sätt. Ett tydligt exempel på det är det svenska PPM-systemet, där spararna fått en möjlighet att placera sina pengar i fem valfria fonder.

Efter härvorna med Falcon Funds och Allra har systemet tajtats till och antalet fonder minskat. Och som har framgått i Realtids rapportering kommer regelverket bli än tuffare, vilket gör att färre fonder blir valbara i fondtorget.

Detta kommer kunna att bli kännbart för många större fonder. I Per Agermans intervju med Didner & Gerges vd Helena Hillström framkommer till exempel att 45 procent av det bolagets volym kommer från just premiepensionssystemet.

Den andelen fondsparare som Didner & Gerge har fått, mycket tack vare PPM, gör att de tjänar mycket pengar på sina avgifter – oavsett hur fonderna presterar. Under 2018 delades 249 miljoner kronor ut till ägarna. Med tanke på att Didner & Gerges största aktiefond kraftigt underpresterade under 2018 får det anses som väldigt lönsamt att vara en etablerad spelare med många sparare inom PPM.

Läs Per Agermans intervju med Didner & Gerges vd Helena Hillström här:

Didner & Gerge bildades på 90-talet och har många ”fans” som sannolikt har tjänat en rejäl hacka på att ta rygg på bolagets fonder.

Men varje tid och generation har sina hjältar. De fonder som millennials verkar tycka bäst om är de med fokus på den nya tidens teknikföretag, som blivit stora under deras livstid. Där rankas Carl Armfelt och Erik Sprinchorn högst, först som förvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik och sedan på den egna fonden TIN Fonder Core Ny Teknik.

Att starta en ny fond år 2019 är inte det lättaste, har tydligt framkommit under #fonderifokus. Men det går, och man kan göra det på ett nytt innovativt sätt.

Läs här om hur Carl Armfelt och Erich Sprinchorn gjorde:

***

Under #fonderifokus avslöjades att Carneo vill köpa stor kapitalförvaltare. Läs mer här:

Carneo kommer dock troligen inte att få köpa Robur. Läs mer här:

En av veckans absolut mest lästa artiklar var Per Agermans stora intervju med Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog. Du hittar den här:

***

Hur ser då framtiden ut för den svenska fondmarknaden?

Läs Olof Swahnbergs framtidsspaning här:

Även veckans sista panel håller fokus på fondernas framtid.

Läs mer här:

Finansprofilen Claes Hemberg spår i den artikeln att många fonder och fondbolag kommer att gå under när PPM hårdbantas. Han tror även att datadriva fonder kommer att kunna knäcka några aktivt förvaltade fonder.

Efter söndagens karriärintervju – läs mer nedan – är #fonderifokus slut för den här gången. Men vi kommer givetvis att fortsätta att skriva mycket om den svenska fondmarknaden. Tipsa gärna mig eller någon av våra reportrar om fondnyheter.

Du kan också skicka nyhetstips till adressen redaktionen@realtidmedia.se

Vill du skriva en debattartikel om fonder? Det går bra.

Så här skriver du en debattartikel:

***

Har du inte hängt med på Realtidsfondsatsning? Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. I morgon kväll, söndag, kommer vi att skicka ut ett specialnyhetsbrev, närmast en rapport om den svenska fondmarknaden. Du får också varje vardag ett nyhetsbrev med morgonens finansnyheter och ytterligare ett nyhetsbrev med dagens viktigaste nyheter, reportage och krönikor.

Anmäl dig till nyhetsbrevet här:

***

Poddtips: Förhandlingspodden, som drivs av advokaten Carl Fhager. Att han håller på Häcken får man leva med, ingen människa är perfekt.

***

Norska finansserien Exit lär vara briljant. Finns på SVT Play, återkommer med omdöme.

***

I söndagens karriärintervju har reporter Sara Johansson träffat Spiltan fonders grundare Per Håkan Börjesson. Missa inte ett spännande och lärorikt porträtt av en av finans- och fondbranschens riktiga tungviktare. En mycket värdig avslutning av Realtids temavecka #fonderifokus.

***

Trevlig helg!

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in