Krönika

Finansiell demens och fintechbolaget som alla snackar om

Nyheter i blodet, finansiell demens och fintechbolaget som alla snackar om. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Uppdaterad 2019-12-09
Publicerad 2019-12-07

Har man en gång fått nyhetsjakten i blodet är man nog fast för livet. Realtids levebröd är att hela tiden leverera nyheter och affärsnyttigt innehåll för de som arbetar i finansbranschen. En viktig del av branschen består av advokatbyråerna, som är avgörande vid till exempel företagstransaktioner, M&A .

I onsdags kunde Realtids reporter Sara Johansson avslöja att byrån DLA Pipers operativa chef Tobias Wåhlén blir chef förstörsta konkurrenten Lindahl som nu etablerar sig med ett stockholmskontor.

Läs nyheten här>>

När vi publicerade nyheten fick den snabbt enormt mycket läsning, vilket är ett tydligt kvitto på att vi träffade rätt i målgruppen. Kanske inte världens största nyhet utanför finansbranschen – men i vår värld viktig.

Att studera exakt hur en nyhet får fart i verktyget Google Analytics lärorikt, man får en bra känsla för vad ni läsare går igång på.

Ett par timmar efter avslöjandet om advokatbyrån Lindahls nya satsning i Stockholm kunde reporter Sara Johansson – hon är i form! –  leverera nästa nyhetskick när hon avslöjade att ett expert-vittne inte vågade vittna under Allra-förhandlingen. Även det blev en av veckans mest lästa artiklar.

Läs mer här >>

***

Har du ett nyhetstips? Hör av dig till mig eller redaktionschef Sverker Brundin.

***

Dagens unga kan komma att tvingas leva med mycket låga pensioner. Anledning till att pengarna inte kommer att räcka är demografiska utmaningar, framtidens arbetskraft kommer helt enkelt inte klara att försörja morgondagens pensionärer. Realtids krönikör Claes Folkmar resonerar intressant om framtidens pensioner här>>

***

Tycker mig höra att folk på stan pratar mycket om fintechbolaget Revolut. Som ju har en väldigt intressant affärsidé, att till exempel slippa växlingsavgifter på betalkortet när man reser utomlands attraherar många. Läs mer nedan:

Läs mer här>>

...och här>>

***

Mycket av marknadens värdering av en aktie handlar om hur ett varumärke uppfattas. Det är alltså inte bara hur det de facto går i verkligheten för en verksamhet som är viktigt, utan även hur ledningen kommunicerar om problem och framtiden. Att det fungerar så här har blivit extra tydligt när SVT:s Uppdrag granskning har gjort stora avslöjanden om misstänkt penningtvätt hos Swedbank och SEB. Jag intervjuade Charlie Stjernberg, krishanteringsexpert på byrån Prime, om hur storbankerna klarat granskningen från UG.

Läs Charlie Stjernbergs kloka analys här>>

***

Realtids krönikör Per Lindvall skriver som bäst när han är, om inte arg, så i alla fall lite sur. Irriterad är kanske det ord som jag söker. Per Lindvall är i alla fall arg/sur/irriterad över att finansbranschen kollektivt verkar drabbats av finansiell demens.

Läs mer här>>

***

Har ni lyssnat på podden Dumma människor? Gör det, finns här>>

***

I dag lördag medverkar jag i Sveriges Radios program och podd Medierna i P1 och talar om journalistik. Det handlar om vikten av att se till citera folk korrekt och ge alla rätten till sina bästa argument.

Här har jag försökt utveckla mina åsikter tidigare i den frågan>>

***

I morgondagens karriärintervju har Realtids reporter Olof Swahnberg mött Ålandsbankens förvaltare Lars Söderfjell. Han talar bland annat intressant om att hans bästa karriärbeslut var att gå ner i lön och bli av med tjänstebilen – för att få chansen att göra vad han verkligen ville göra. Finns som vanligt att läsa på sajten från och med söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser