Foto: Pixabay
Krönika

Fastighetsbranschen borde ta problemen med insiderhandel på allvar

Misstänkt insiderhandel i fastighetsbranschen, orsakerna bakom rusningen på börsen och en inspirerande klassresa. Det är innehållet i Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2020-06-06

Ekobrottsmyndigheten har haft totalt sju personer frihetsberövade i den insiderutredning som berör Marcus Hansson och Magnus Björndahl, båda högt uppsatta chefer på fastighetsbolaget Balder.

Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/totalt-sju-insidermisstankta-i-balder-arendet

Fastighetsbranschen har varit i händelsernas centrum de senaste åren. De låga räntorna har länge gynnat branschen som tjänat grova pengar. Affärerna mellan de stora profilerna och bolagen i branschen har varit många och omsatt miljarder kronor. Kulturen i fastighetsbranschen är enligt insatta personer ”speciell”, ”alla känner alla”, en del affärer går i lås tack var goda personliga relationer.

Att goda personliga relationer många gånger är avgörande för lyckade affärer stämmer säkert, både i fastighetsvärlden och i andra branscher.

Men att just fastighetsbranschen ett flertal gånger på kort tid har drabbats av misstänkt insiderhandel är en varningsklocka. Det vore både klädsamt och klokt om ledande företrädare för fastighetsbranschen offentligt adresserade problemet med misstänkt insiderhandel. Kanske finns det något man som bransch borde göra för att undvika att drabbas av dessa anklagelser? Att blunda för problemen – även upprepade misstankar är ett problem – tror jag är oklokt. Problem försvinner sällan för att man låtsas som om de inte finns. En total tystnad i skakiga tider kan vara baksidan av en kultur där ”alla känner alla”. 

***

Man behöver inte vara Sherlock Holmes eller Anders Tegnell för att inse att det finns en uppenbar risk för ökad smittspridning av covid-19 om inte människor börjar bete sig radikalt annorlunda än hur det har sett ut den senaste veckan. Däremot var det klokt att ta bort de ologiska och orealistiska resestriktionerna.

***

Veckans fredagspanel frågar sig om coronakrisen är över:

https://www.realtid.se/kurts-hellstroms-gamla-badkarskurva-kanns-relevant

***

Dalarnas Martin Wolf, Per Lindvall, tror att det är smartare köpa lingonsylt än guld som hedge mot kaos på börsen.

Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/kronika/vid-ekonomiskt-kaos-ar-lingonsylt-battre-guld

***

Årets utveckling med en berg- och dalbanefärd på börsen är fascinerande att följa. Realtids krönikörer och radarpar Per Lindvall och Claes Folkmar har båda skrivit om vad som ligger bakom det starka lyftet på börserna sedan botten i mars. Frågan är vad som händer nu, har det vänt på riktigt , är coronapandemin under kontroll? Eller har pandemin satt igång skeenden som är svåra att häva?

Läs Per Lindvalls och Claes Folkmars krönikor om framtiden för börsen:

https://www.realtid.se/kronika/borsrusningarna-kan-betyda-att-de-underliggande-sarbarheterna-haller-pa-att-forvarras

https://www.realtid.se/kronika/de-giriga-har-ett-starkt-grepp-om-marknadssituationen

***

Det sägs att man ska köpa aktier ”när det är blod på gatorna”, för att de är billiga då. Det verkar inte stämma den här gången.

Podden Macro Voices förklarar bakgrunden, lyssna nedan.

https://www.macrovoices.com/

***

Finansinspektionen drar in tillståndet för Exceed Capital – vilket verkar vara befogat. Realtids krönikör Per Agerman frågar sig varför det tog så lång tid för Finansinspektionen att fatta det självklara beslutet. Läs mer nedan:

https://www.realtid.se/kronika/exceed-beslutet-slar-tillbaka-mot-fi

***

Expressens podd om politik, Verkställande utskottet, är en ny favoritpodd. Lyssna nedan:

https://www.expressen.se/om/verkstallande-utskottet/

***

I söndagens karriärintervju har Olof Ehrs träffat ABG Sundal Colliers vd Jonas Ström, vars karriär- och klassresa till toppen var mycket intressant att ta del av. Han har även kloka tips om hur man ska tänka på sin karriär. Finns som vanligt att läsa på sajten från och med söndag morgon.

***

Trevlig helg!

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in