Annons

Annons

Det gamla systemet fungerar bra – för delägarna på insidan

Juristbranschens uppstickare, tv-serien ”Billions” och Unni Jerndals förmodade entusiasm. Det är några ämnen från chefredaktör Johan Såthes helgkrönika.

Johan Såthe

Johan Såthe

chefredaktör, ansvarig utgivare

Advokat- och affärsjuristbranschen ligger sannolikt inte längst fram när det gäller att hitta nya sätt att arbeta eller ta betalt för sina tjänster. Det beror sannolikt på flera olika samverkande faktorer. Men en tydlig drivkraft torde vara att det gamla befintliga systemet fungerar bra. Framför allt för de som befinner sig på ”insidan” och driver lönsamma byråer.

Det traditionella sättet att arbeta och organisera sig har också varit tydligt för kunderna. Man vet hur det går till att skaffa en advokat eller affärsjurist. Och man accepterar både att advokaten sitter i dyra fina kontor och timpenningen ibland kostar lika mycket som en weekendresa till Paris. Det är ju så det är och alltid har varit.

Men måste det vara så? Finns det kanske andra sätt att jobba och organisera sig på för advokatbyråer och affärsjurister?

Annons

Annons

Den frågan försökte vi besvara i artikeln om vad som kallas ”new law”. Artikeln blev en av veckans mest lästa artiklar och väckte stort engagemang och med många reaktioner, tack för det.

Jag tror att vi kommer få anledning att återkomma till ämnet. Alla branscher kommer att påverkas allt mer av digitaliseringen, AI och nya sätt arbeta.

Sara Sparring, grundare av byrån Synch, är en person som förknippas mycket med ”new law” i Sverige. Läs ett karriärporträtt på henne här >>


Även veckans fredagspanel analyserade ämnet. Läs mer här>>


***

Krönikör Per Lindvall satte under veckan tänderna i EQT:s börsnotering, den tyska bankmarknaden och Swedbanks egen rapport om penningtvätt.

Läs mer om EQT här>>


Läs om tyska banker här>>

Läs om Swedbanks penningtvättsrapport här>>


***

”Brexitomomröstning – ikväll avgörs det!”.

Den rubriken går kanske in på sista varvet nästa vecka?

Fast jag tvivlar. Starkt.

***

Jag undrar hur Swedbanks tillträdande presschef Unni Jerndal tänker om sitt nya jobb som hon ska börja den 1 maj.

I pressmeddelandet från 13 februari sa hon så här:

 ”Det här ska bli så roligt! Jag är både stolt och glad över att få ansluta till Swedbanks skickliga kommunikationsteam och leda arbetet med press- och kriskommunikation. Swedbanks samhällsengagemang och värderingsdrivna ledarskap – mitt i den omvälvande digitaliseringen – känns mycket attraktivt”.

Det var exakt en vecka innan Uppdrag Gransknings första program om misstänkt penningtvätt sändes.
Det går fort i hockey.

***

Realtids andra fasta krönikör, Claes Folkmar, skrev i veckan mycket intressant om ”falskt aktiva fonder” och hur det nya PPM-systemet (inte) fungerar. Läs mer här >>

I fredags tog Claes sig an frågan om näringslivets incitamentsprogram verkligen fungerar >>


***

En ny webbtjänst för att advokatbyråer ska kunna slippa råka penningtvätt känns som en riktigt bra ide. Läs mer här >>

***

Har du feedback till våra krönikörer eller idéer på vad de borde skriva om? Hör av dig! Du når dem på följande adresser:
per.lindvall@realtidmedia.se
claes.folkmar@realtidmedia.se

***

Intresset för att läsa om Pär Nuders öde i näringslivet efter att han tvingats bort från styrelseposten i Skistar har varit mycket stort.

I onsdags intervjuade jag krishanteringsexperten Charlie Stjernberg om Pär Nuder och hur frivilligt det egentligen var att han har lämnade sina uppdrag i näringslivet.

Läs mer här >>


Här är ett par andra artiklar om Pär Nuder som Realtid nyligen har publicerat.

Nuder lämnar AMF och Fabege

"Man är beredd att gå väldigt långt för att sänka Pär Nuder"

***

Äntligen är tv-serien ”Billions” tillbaka på HBO Nordic. Som säkert stora delar av läsekretsen vet kretsar handlingen kring Wall Street och en hedgefond i New York. Fram till nu har serien pendlat mellan briljant och i sämsta fall i alla fall väldigt underhållande. Jag befarar dock att Billions, likt House of Cards, är på väg att helt lämna jorden och därmed bli ointressant. Hoppas jag har fel.

***

Söndagens karriärintervju, skriven av redaktionschef Sverker Brundin, är med advokat Carl Svernlöv. Läs om en man som har haft samma arbetsgivare – Baker McKenzie – i 29 år. Och aldrig haft en tanke på att byta jobb. Trivs man så trivs man så trivs man.

***

Trevlig helg!

 

Annons

Annons

Tidigare krönikor

Senaste krönikorna