Helg Krönika

Därför har metoo varit bra för finansbranschen

Handelsbanken har haft sin egen metoo-skandal. Men med Carina Åkerström vid rodret vänds ett nytt blad. Realtids Johan Såthe önskar lycka till.Handelsbanken har haft sin egen metoo-skandal. Men med Carina Åkerström vid rodret vänds ett nytt blad. Realtids Johan Såthe önskar lycka till.
Handelsbanken har haft sin egen metoo-skandal. Men med Carina Åkerström vid rodret vänds ett nytt blad. Realtids Johan Såthe önskar lycka till.
Publicerad
Uppdaterad

Finansbranschens lärdomar från metoo, Handelsbankens nya vd och en pudel. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe

Miriam Istner-Byman

Olof Swahnberg

Metoo-rörelsen har förändrat samhället i grunden. I Sverige kulminerade metoo-debatten under hösten 2017. Efterspelet har till stor del handlat om hur medierna agerade, var det rätt eller fel att namnge vissa av de utpekade förövarna?

Det förekom absolut övertramp från mediernas sida, det är utan tvekan så.

På ett övergripande plan handlar frågan om vad som uppfattas som moraliskt och juridiskt rätt.

Annons

Att juridiskt reda ut vad som hände för 15-20 år sedan när en eller båda parterna var berusade är ofta väldigt svårt. Att backa bandet och skapa fullständig rättvisa bakåt går inte, det landar ofta i suddiga minnesbilder och att ord står mot ord. Där ger inte juridiken den upprättelse till som många människor i magen känner vore rimligt ur en moralisk synvinkel.

Jag tror att det viktigaste med metoo inte heller är att skapa fullständig rättvisa bakåt i tiden. Det är helt enkelt inte möjligt i särskilt många fall (där övergrepp finns dokumenterade och bevisats ska naturligtvis förövarna straffas enligt lagen).

Det vi däremot kan göra är att ta lärdom av vad som hänt och se till vara vaksam på miljöer och strukturer där övergrepp kan ske. Där tror jag att den ibland tuffa och krävande finansbranschen är en typisk riskmiljö. Förhoppningsvis har Metoo-rörelsen varit bra för de människor som arbetar i finansvärlden.

Annons

Finansbranschen kom in relativt sent i Metoo-rörelsens cykel. Till exempel låg journalisterna och skådespelarna före med sina upprop i medierna.

Den 13 december 2017 sa finansmarknadsminister Per Bolund så här i Dagens Industri: ”Jag tar det för självklart att problemen med sexuella trakasserier vi ser i alla övriga branscher självklart också finns i finansbranschen. Det här är ett samhällsproblem.”

Utspelet från ministern fick tuff kritik från Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Här är ett utdrag från hennes svar till Per Bolund strax efter nyår 2018: ”Jag har själv aldrig blivit utsatt för fysiska kränkningar och inte heller personligen hört talas om andra som blivit det. Då har jag ändå talat med många kvinnor under årens lopp och inte minst i kölvattnet av #metoo.”

Annons

Läs hela hennes debattartikel här. Ett par veckor efter att den publicerats nådde metoo även finansbranschen när 300 kvinnor gick ut i ett gemensamt upprop

Knappt ett år senare avslöjade Dagens Industri att det skett kränkningar på Handelsbankens handlargolv. Tidningen har sedan haft flera tunga avslöjanden om hur flera ledande män på Handelsbankens handlargolv betett sig illa, men ändå inte fått särskilt stränga straff.

Förra veckan tillträdde Handelsbankens nya vd Carina Åkerström sin post. I torsdags mötte hon pressen och berättade om bankens nya ledning och vägen framåt. Realtid bevakade presskonferensen.

Den tidigare 30 personer stora ledningen minskades till sju personer. Några av de petade cheferna är de som alltför långsamt agerande mot de personer som tidigare stått för ett olämpligt beteende.

I och med detta vänder Handelsbanken definitivt blad och lämnar metoo-röran bakom sig. Och det saknas inte direkt andra utmaningar att ta tag i. Kommer banken att fortsätta sin strategi att ha kvar många lokala kontor? Vad betyder brexit för Handelsbankens brittiska verksamhet?

Det ska bli spännande att följa Carina Åkerström och Handelsbankens väg framåt.

***

En av veckans stora snackisar var givetvis Oscar Properties som har havererat på börsen. Jag intervjuade i veckan bolagets blivande styrelseordförande Peter Norman. Han hoppas att kunna bidra med lite ”ordning och reda samt tillväxt”. Det kan nog behövas.

Jag delar för övrigt Peter Normans analys om att de hus som byggs i Stockholm många gånger är alldeles för tråkiga och att Oscar Properties verkligen har gjort skillnad. Det ska Oscar Engelbert och Oscar Properties har cred för. Om själva bolaget är starkt nog för att klara den här krisen är en annan femma.

Realtids krönikör Per Lindvall konstaterar att ”lyxfällan” slagit igen.

Fortsättning följer.

Du har väl inte missar Claes Folkmars krönikor den här veckan?

Börsens senaste tio år – hur ska det gå sedan?

Har bolåneuppstickare som Stabelo chans att rå på storbankerna?

***

Turerna kring Swedbank fortsätter. I fredags morse avgick styrelseordförande Lars Idermark. Hans förklaringar till att han till slut lämnade sin post fick en hel del mothugg. Och det är svårt att inte hålla med om att bristen på självkritik är anmärkningsvärd givet de fakta som ligger på bordet.

Läs Per Lindvalls krönika här.

***

Jag saknar verkligen Maria Borelius och Katrine Marçals Londonpodden på EFN. Mycket sugen på att höra deras analys om det dagliga kaoset kring brexit.

***

”Vi måste våga välja bort olika delar, saker, produkter, tjänster och våga satsa och öka på det som vi är väldigt bra på”, sa Handelsbankens vd Carina Åkerström när hon mötte pressen.   

Detta skulle kunna betyda att Handelsbanken ser över kostnaderna för att driva sin mediekanal EFN. Jag hoppas att det inte blir så, jag tycker att kollegorna på EFN gör ett bra innehåll som jag gärna tar del av varje dag. Samtidigt – om banken vill fokusera på kärnverksamheten och ”skala bort saker som inte har särskilt stora intäkter ”– så ligger detta nog i farans riktning.

***

Vi har en ny reporter i Olof Swahnberg på Realtid. Olof kommer närmast från nyhetsbyrån Reuters där han arbetat i imponerade 21 år. På Realtid kommer han främst att bevaka bankerna. Tipsa gärna honom om nyheter, han nås enklast på mejl.

***

Ännu ett efterlängtat nytillskott på Realtids redaktion: Miriam Istner-Byman är tillbaka från föräldraledighet. Hon fokuserar på att bevaka jurist-, advokat-, pr- och revisionsbyråerna. Tipsa gärna henne om nyheter!

***

Idag lördag avgörs finansschack i Nordnets lokaler i centrala Stockholm, deltagarlistan är full, 50 personer kommer att delta i en turnering i blixtschack. Från Realtid deltar undertecknad och nyss nämnde Olof Swahnberg.

Det känns oerhört mäktigt – och lite skrämmande – att vara med i samma turnering som schacklegenden Pia Cramling. Läs mer i sociala medier under hastaggen #finansschack.

***

Angående Billions: Jag pudlar helt angående mitt gnäll på hedgefondsdramat Billions. Nya säsongen på HBO Nordic har faktiskt börjat briljant.

***

I morgondagens karriärintervju möter du Carnegies skarpa omvärldstrateg Henrik von Sydow på Carnegie. Vi får bland annat veta att karln kliver upp 05.30 varje dag för att hinna läsa tidningen ordentligt. Det är tidigt.

***

Trevlig helg!

Annons