Annons

Annons

per_agerman534.jpg

Per Agerman

Börsdrottning på tillväxt

Louise Lindh är inte 40 år fyllda men klättrar sakta men säkert mot toppen av svenskt näringsliv. Men det gäller att hennes långsiktighet och uthållighet består. Hon lär inte få kliva ut ur pappa Fredrik Lundbergs skugga än på många år.

Per Agerman
Per Agerman

Per Agerman

Realtids krönikör Per Agerman är mångårig ekonomijournalist. Har du synpunkter på Pers krönika? Skicka gärna ett mejl! Adressen är: per.agerman@realtidmedia.se.

– Det är med stor respekt jag tar mig an rollen, en roll som både min far och min farfar haft.

Så säger Louise Lindh i onsdagens pressmeddelande om vd-bytet på Fastighets AB L E Lundberg, Lundbergföretagens helägda fastighetsbolag (och vagga). Meningen kommer lite i skymundan, sist i ett citat en bit ner i pressmeddelandet, men orden har börshistorisk tyngd.

Hänvisningen till pappa Fredrik och farfar Lars Erik Lundberg andas maktsuccession lång väg. Louise Lindh är äldsta barnet i tredje generationen, den generation som enligt den gamla devisen förvärva-ärva-fördärva, ska förstöra det som de tidigare byggt upp.

Annons

Annons

Men när det gäller Lundbergsfären verkar familjen så här långt inte ha lämnat det första stadiet. Inget talar för att Louise Lindh inte skulle ta uppgiften på stort allvar. Hon intar vd-posten efter elva år som anställd i bolaget (vice-vd har hon varit sedan 2008).

Därmed kan man knappast beskylla henne för att bortskämt hoppa mellan de gröna tuvor som blivit allt fler i takt med att sfärens infytande expanderat. Louise Lindh har exempelvis flera styrelseuppdrag i den gamla Lundbergdelen av sfären men har ännu inte tagit klivet in i Industrivärdens och Handelsbankens finrum, jaktmarker där familjen Lundberg numera styr och ställer.

Fredrik Lundbergs långsamma men obönhörliga maktexpansion har hittills varit mycket framgångsrik. En förklaring är att han på den egna hemmaplanen har ett mycket lojalt team knutet till sig som skapat en unik stabilitet. Louise Lindh är inte den enda långvägaren kring Fredrik Lundberg.

Se exempelvis på Hufvudstadens toppchefer Ivo Stopner och Bo Wikare eller Holmens Henrik Sjölund och Anders Jernhall.

Avgående fastighets-vd:n Peter Whass är ett annat exempel. Han har haft rollen i tolv år men började arbeta i sfären redan 1989. Nu blir han inte oväntat kvar i en arbetande styrelseroll. Det går lugnt och stillsamt till på traditionellt Lundbergvis. Även flera andra långvägare i fastighetsbolaget lyfts nu uppåt i graderna i och med dagens vd-byte.

I takt med att familjen Lundbergs ökande makt har jämförelserna med familjen Wallenberg blivit allt fler. Även när det gäller långsiktigheten i chefsförsörjningen finns många likheter.

Fredrik Lundberg uppnådde själv pensionsåldern 65 år tidigare i år men inget talar för att han kommer att trappa ner. Efter en lång karriär är han navet i en historisk maktomvälvning i svenskt näringsliv och de kommande åren blir avgörande för att permanenta familjens position på toppen. För det krävs hans totala närvaro.

För Louise Lindh, och lillasystern Katarina Martinsson, gäller det alltså att arbeta på i pappas skugga ett bra tag till. Att duon redan nu är börsens kronprinsessor står dock klart. I framtiden kommer de att kunna mäta sig med namn som Cristina Stenbeck och Viveca Ax:son Johnson om sfärens nuvarande riktning och framgångar består.

Annons

Annons

Tidigare krönikor

Senaste krönikorna