Än gråter vi för Argentina. Bild motage, foto på Nationalkongressen från Wikipedia.
Än gråter vi för Argentina. Bild motage, foto på Nationalkongressen från Wikipedia.
Kommentar

Allvarligt för Argentina – och illavarslande för tillväxtmarknaderna

Den apokalyptiska utvecklingen för den argentinska valutan, peso, i kombination med kraftiga kursnedgångar på den argentinska börsen blottlägger riskerna i tillväxtmarknaderna. Flera andra länder riskerar att dras med, skriver Realtids Claes Folkmar.

Claes Folkmar
Publicerad 2019-08-13

Den sittande argentinske reformistiskt inriktade center-höger presidenten Mauricio Macris fick oväntat lite stöd i ett förval inför höstens presidentval. Vinnaren blev istället vänsterpopulistiska Alberto Fernandez. De internationella valutahandlarna straffade Argentina genom att sänka peson kraftigt mot den amerikanska dollarn.

Mauricio Macri vann valet 2015 på marknadsliberala löften om att vitalisera och omstrukturera den argentinska ekonomin för att locka till sig utländska investeringar. Ett huvudlöfte var att få bukt med den plågsamma och galopperande inflationen,vilket hittills misslyckats. Presidenten har lanserat flera åtstramningspaket för att stävja valutproblematiken och inflationen. Besparingsprogrammen har varit nödvändiga, men mottagits mycket negativt bland viktiga väljargrupper. 

Marknaden tycks tolka valresultatet som att riskerna har ökat för att Argentina – en av de största ekonomierna i Sydamerika – kommer att vägra betala räntor och amorteringar på statsskulden. Alberto Fernandez, presidentkandidaten på vänsterkanten, har tidigare antytt att han vill upphöra eller minska räntebetalningarna på statsskulden. Istället vill han stärka det argentinska pensionssystemet. Detta skapar naturligtvis oro på de globala finansmarknaderna. 

Stora delar av Argentinas statsskuld är kopplad till utländska valutor, främst den amerikanska dollarn. Det kraftiga fallet för den inhemska valutan efter valet är därför mycket illavarslande. Presidentkandidaten backade visserligen från sina tidigare uttalanden efter helgens val, men detta tycks inte marknaderna fästa någon större vikt vid. 

Argentina har också ett stort och för landet viktigt låneprogram via internationella valutafonden, IMF. Programmet på 57 miljarder dollar är mycket viktigt för landets bräckliga ekonomi och skulle försvåras om de styrande i landet får för sig att inte fullfölja sina låneåtaganden.

Argentina och flera andra emerging markets-nationer har fått betydande problem i takt med att den amerikansk dollarn stärkts i takt med att den amerikanska centralbanken höjt styrräntan de senaste åren. Flera andra mindre valutor tog rejält med stryk när den argentinska valutan föll i veckan, bland annat den turkiska liran och den sydafrikanska randen.

Platsannonser

Logga in