FinansKrönika

Allt kan förändras med ett drag

Såthe gillar schack. Åtminstone i teorin.Såthe gillar schack. Åtminstone i teorin.
Såthe gillar schack. Åtminstone i teorin.
Publicerad

Swedbanks svaga krishantering, varför schack är världens bästa spel och Realtids nyförvärv. Det skriver chefredaktör Johan Såthe i sin krönika.

Johan Såthe

Det går fort i hockey. Fråga Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

Ena dagen är du Årets förändringsledare, några dagar senare är du ”pinsamt arrogant”, som Dagens Industris krönikör Richard Bråse uttryckte det.

För ett par veckor sedan hyllades Bigitte Bonnesen för att hon ”lett banken igenom en transformation där hon lyckats få med både kunder och anställda i förändringen”. Birgitte Bonnesen sade vidare att ”resan bara börjat”.

Annons

Nu verkar många tro att Birgitte Bonnesens resa på Swedbank snart har nått vägs ände.

Realtids krönikör Per Lindvall hör till kritikerna. Och det är svårt att inte hålla med om att det är anmärkningsvärt att Swedbanks ledning så tydligt markerat att de inte har någon del av penningtvätten, när det nu kommer starka bevis som ifrågasätter den bilden.

Att just Birgitte Bonnesen var ansvarig för Swedbanks estniska verksamhet 2011 till 2014 talar inte till hennes fördel.

Annons

***

Äras den som äras bör: Grymt jobbat av Uppdrag granskning som avslöjade Swedbanks roll i Danske Banks penningtvätthärva.

Se Uppdrag granskning här.

Annons

***

Det kommer inte direkt att saknas arbetsuppgifter för Swedbanks nya presschef  Unni Jerndal.

Ett tips till Unni Jerndal och alla andra är att läsa pr-konsulten Charlie Stjernbergs vassa spaning om vikten av bra kriskommunikation.

***

Journalisten Claes Folkmar är ny på Realtid. Han har en bakgrund på bland annat E24, Affärsvärlden och Aktiespararna.

I sin första artikel för oss reder han ut varför Avanza Pension fick böter på 35 miljoner kronor av Finansinspektionen.

***

En ljummen Trocadero och en chokladboll. En tyst föreningslokal så när som på schackklockarnas tickande. Det är vad jag tänker på när schack kommer på tal. Jag gillar verkligen spelet och tävlingsspelade en del i unga år. Vi snackar tidigt 80-tal.

Det jag älskar med schack är att det är så rättvist. Det finns aldrig nåt att skylla på. Ingen motvind, valla eller uppförsbackar. Reglerna är enkla och glasklara för alla i hela världen. Sedan finns det något fascinerande med den inbyggda aggressivitet som finns i att skoningslöst försöka vinna ett parti schack. Ett dåligt drag mot en bra motståndare och du tappar direkt ditt övertag och måste kämpa för livet.

I veckan intervjuade jag Didner & Gerges marknadschef Johan Elmquist, som är en av initiativtagarna till tävlingen Finansschack,  som i vår anordnas för andra gången.

Följ tävlingen under hastaggen #finansschack i sociala medier.

Jag har anmält mig, stort grattis till dig som lottas mot mig. Min form är usel.

***

Annons