Fonder

4 500 miljarder skäl att sätta #fonderifokus

Den samlade svenska fondförmögenheten uppgår till 4 500 miljarder kronor. Branschen är just nu inne i strukturell förändring. Realtid kommer under veckan sätta strålkastarljuset på branschen med #fonderifokus.

Johan Såthe
Uppdaterad 2019-10-21
Publicerad 2019-10-21

Den svenska fondmarknaden kan beskrivas som hjärtat i finansbranschen. Alla äger vi fonder på ett eller annat sätt.

Den senaste tiden har branschen genomgått stora förändringar. PPM och fondtorget har historiskt varit viktiga för att fondbolag har kunnat växa från små källarföretag med börsbevakning på text-tv till vinstmaskiner som förvaltar många miljarder kronor.

Investeringssparkontot har på senare år gett branschen ny fart. Men det finns också andra rörelser. Många sparare har valt att lämna aktiva fonder för billigare indexfonder. Ur ett fondbranschperspektiv har det blivit allt svårare att hålla uppe den avgiftsstruktur som gjort många fondentreprenörer rika.

Det nya regelverken för PPM, de lägre avgifterna som indexfonderna pressat fram, nya sparprodukter från fintechbolagen har alla från olika håll skapat en fondmarknad i stark förändring.

Det har gjort att fondvärlden konsolideras, som när det klassiska varumärket Alfred Berg gick i graven i somras. BNP Paribas sålde Alfred Berg till Carnegie Fonder, ägt av riskkapitalbolaget Altor.

Den pågående konsolideringen har skapat en ny verklighet där gamla vinnare som Didner & Gerge – lyfta av PPM-systemet – tvingas hitta en ny position. Det är också en marknad fylld möjligheter. Fonden Swedbank Robur Ny Tekniks före detta förvaltare Carl Armfelt och Erik Sprinchorn har åtta månader fått 2,2 miljarder kronor i förvaltat kapital till nya fonden Core Ny Teknik. Detta i ett landskap där det sägs vara mycket byråkratiskt och svårt att starta en ny fond. Tydligen går det rätt bra – om man gör det på rätt sätt och är tillräckligt skicklig.

Lyckas man bara knipa någon promille av den samlade den svenska fondförmögenheten på 4 500 miljarder kronor blir en rätt bra slant. Det finns alltså många anledningar att sätta fondmarknaden i fokus.

Realtid kommer att varje dag under den här veckan publicera debattartiklar, paneler, reportage och intervjuer som vrider och vänder på fondbranschen ur olika aspekter.

Häng med och delta i debatten under hashtaggen #fonderifokus.

Platsannonser

Logga in