Morgonsvepet

"Kronförsvagningen inte bara Riksbankens fel"

"Svag krona inte bara Riksbankens fel", ”Bakslag för pessimisterna” och Twitter köper tjänst för citatdelning – det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna skärtorsdag.
 

Camilla Jonsson
Uppdaterad 2019-04-18
Publicerad 2019-04-18

"Kronförsvagningen inte bara Riksbankens fel"
Kronförsvagningen är inte bara Riksbankens fel, enligt SEB:s valutastrateg Falkenhäll. Den har också att göra med att kronan var onaturligt stark under eurokrisen 2012 och 2013.
– Vi hade haft en svagare krona även om Riksbanken hade agerat lite annorlunda. Mycket talar för att det här är någonting som kommer att gälla i alla fall de närmaste tre till fem åren. Det säger SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll till SvD.

”Bakslag för pessimisterna”
”Fortsatta bakslag för pessimisterna som vill tro på boprisfall”. Så skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter efter att att färska siffror från Valueguard visat att bopriserna i snitt steg med 0,7 procent i mars, jämfört med föregående månad. Bergqvist skriver också att bostadspriserna fortsätter att vara stabila.

Twitter köper tjänst för citatdelning
Twitter har köpt tjänsten Highly, som gör det enkelt för användarna att dela med sig av citat från artiklar i sociala medier. Vilka planer Twitter har för tjänsten är ännu oklart. Möjligen kan teknologin bakas in i Twitters egen app. Det rapporterar Omni.

Amazon lämnar Kina
Amazon lämnar Kina. Det uppger källor för Reuters. Orsaken är främst att inhemska Alibaba dominerar den kinesiska e-handelsmarknaden.
Den amerikanska e-handelsjätten ska stänga sin kinesiska version av handelsplatsen inom 90 dagar. Det skriver SvD.

Lundin-bolaget Ngex byter namn efter avknoppning
Det Lundin-kontrollerade bolaget Ngex tänker knoppa av koppar- och guldfyndigheten Los Helados i Chile i ett separat bolag, skriver Direkt och hänvisar till ett pressmeddelande.
Fyndigheten Josemaria i Argentina blir kvar i gruvprospekteringsbolaget Ngex. När avknoppningen är klar kommer Ngex att byta namn till Josemaria Resources. Det nya bolaget kommer att ta över namnet Ngex Resources, skriver Direkt.

Källa: USA och Kina siktar på ett avtal i slutet av maj
USA och Kina siktar på att kunna ha en signeringsceremoni för ett handelsavtal i slutet av maj eller början av juni. Det uppger en källa med insyn för Wall Street Journal.
USA:s förhandlare Robert Lighthizer planerar att resa till Peking sista veckan i april och Kinas vice premiärminister Liu He väntas komma till Washington veckan därpå. Det rapporterar Omni.

KD får allt mer uppmärksamhet
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor syns allt oftare i medierna, samtidigt som Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson får allt mindre uppmärksamhet. Det visar Mediemätaren som Sifo gör för Ekot.
Mätningen visar att under perioden januari till mars, när regeringsbildningen i stort sett var klar, får partierna generellt mindre uppmärksamhet i traditionella medier utom Vänsterpartiet. Mest faller intresset för Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson.

Mueller-rapport offentliggörs i dag
I dag offentliggörs rapporten från den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om det ryska påverkansförsöket i samband med valet 2016 och om huruvuda Trumpkampanjen samarbetade med Ryssland eller inte. Det rapporterar Sveriges Radio.
Halv fyra i eftermiddag svensk tid väntas justitieminister William Barr hålla en presskonferens, först därefter släpps rapporten till kongressen och till allmänheten via den särskilde åklagarens hemsida.

 

Platsannonser