Kritiserad piratsajt blir laglig

Den är tillbaka – gratissajten där folk kunde ladda upp tidningar och läsa dem utan kostnad. Nu registrerad på en tidigare Microsoft-chef.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-03-02

Mygazines var en av fjolårets bomber i fildelnings- och gratiskulturdebatten. En sajt som erbjöd alla världens tidningar gratis på ett och samma ställe. Användarna uppmanades skanna och lägga upp tidningar och böcker – och kunde läsa desamma utan konstnad.

En man som gick under namnet John Smith skrev till Press Gazette– en branschtidning för pressen – och bedyrade att han inte agerade som en pirat. Smith skrev att sajtens kritiker "helt missade vår intäktsmodell".

I oktober tvingades dock Mygazines ta ner allt upphovsrättskyddat material. Det kom hot efter hot om stämningar från några av världens största tidningsförlag.

Sajten flyttade mellan olika servrar. Men det hela fick ett slut när upphovsmännens lagliga representanter nådde sajtens ägare Darren Andrew Budd i Toronto, Kanada.

Ett antal stora förlag i USA och Europa, bland dem svenska Bonniers, lyckades på så visfår bort allt material de hade rätigheterna till. Sajten skyllde på "monetära orsaker och den globala ekonomins status."

Men nu nysatsar Mygazines. Sajtens ägare har skapat ett annonssystem som förhoppningsvis ska inbringa inkomster till de förlag väljer att lägga ut sina tidningar på Mygazines.

I dag är sajten registrerad på Yoaz Schwartz, tidigare i chefsbefattning på Microsoft.

På bloggen Magstatic Blogsplosion talar nu Mygazines-grundaren Darren Budd ut i en intervju. Budd berättar hur han kom på idén för Mygazines för två och ett halvt år sedan:

– Jag stod i en tidningsbutik och tänkte, oj, jag vill ha en artikel från det magasinet, två artiklar från den där, och jag har bara en begränsad budget – och även om jag hade en utökad budget skulle jag ha för många magasin för att kunna bära dem. Jag kommer ändå inte att hinna igenom alla.

Darren Budd säger att Mygazines problem uppstod för att människorna bakom sajten är teknikorienterade och kreativa. De lagliga aspekterna var de inte lika hemma på, enligt Budd.

Målet har varit att få kontakt med branschen, säger Budd – att få den att inse möjligheterna med Mygazines.

Nu finns alltså Mygazines 2.0 ute. De har lärt att läxorna och samarbetar nu med olika magasin för att producera digital utgåvor av deras trycka alster.

Hur det hela fungerar och hur det går återstår att se.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in