De italienska bankerna Banca Popolare di Vicenza och Veneto Banca är föremål för ett statligt räddningspaket.
Bank

Kritik och stigande statsräntor efter italiensk bankräddning

Den italienska statens räddningspaket för två banker godkändes på måndagen av EU-kommissionen. Men paketet möts av kritik och de italienska statsräntorna stiger.

Uppdaterad 2017-06-26
Publicerad 2017-06-26

Räntorna stiger på grund av oro för vad jättepaketet innebär för de redan svaga italienska statsfinanserna. Totalt är Italien berett att satsa drygt 17 miljarder på räddningen.

Det handlar om krisbankerna Banca Popolare di Vicenza och Veneto Banca. De goda tillgångarna kommer att övertas av landets starkaste bank Intesa, som köper dem för en euro och får 5,2 miljarder euro av staten. Utöver det får Intesa garantier på ytterligare 12 miljarder euro.

De dåliga tillgångarna kommer att samlas i en annan bank som redan har dåliga finanser och ska få statsstöd. Banco Popolare och Veneto kommer därefter att avvecklas.

Lösningen har tillkommit genom ett kryphål i reglerna för EU:s bankunion som tillkom för att skydda skattebetalarnas pengar. I och med att Banco Popolare och Veneto inte klassats som systemkritiska är det tillåtet att använda statliga pengar för att rädda det som räddas kan.

Lösningen skiljer sig till exempel radikalt från spanska Banco Santanders köp av Banco Popular häromveckan. Santander köpte den andra banken för en euro, men tvingades då även ta överde dåliga krediterna.

Kritiken har heller inte låtit vänta på sig. Bloombergs kommentator Ferdinando Giugliano kallar lösningen för ett slag i ansiktet på de italienska skattebetalarna och en kniv i hjärtat på bankunionen.

Även Wall Street Journal reagerar negativt på hur man använder statliga pengar till att rädda misskötta pengar och i praktiken för över skattebetalarnas pengar till en annan bank.

Platsannonser