FinansNyhet

”Krisen berör alla våra medlemmar”

Publicerad

Oron  ökar radikalt bland organisationen Företagarnas 60 000 medlemmar.

Sverker Brundin

Antalet rådgivningsärenden hos Företagarna är dubbelt så många som normalt. Var tredje samtal har koppling till corona, skriver Dagens Industi, DI

– Vissa riskerar att se sina livsverk försvinna framför ögonen på dem. Andra behöver säga upp anställda som funnits med och byggt upp företaget under lång tid, säger Fabian Bengtsson, ordförande för Företagarna till DI.

Medlemsföretagen är allra mest oroliga för hur de ska överleva. Frågorna handlar om hur de ska göra med sin personal, hur de ska genomföra den riskbedömning som arbetsmiljölagen kräver och om de ska fortsätta med kundbesök.

Annons

– För två, tre veckor sedan var det framför allt medlemmar med Kinakopplingar som hörde av sig. Sedan dess har problemen hopat sig och krisen berör nu alla våra medlemmar, säger Fabian Bengtsson till DI.

Fabian Bengtssons råd är att låta medarbetarna arbeta hemifrån om möjligt, begränsa fysiska möten, vara transparent om läget, vara extra lyhörd för medarbetarnas oro och försöka hitta lösningar som fungerar för både anställda och verksamheten.

Riksbankens beslut om 500 miljarder kronor för att säkra utlåningen till företag är bra tycker Fabian Bengtssson. Men det räcker inte.

Annons

– Frågan är hur mycket av miljarderna som sipprar ner till de krisande företagen. Många verksamheter stannar nu av eller upphör helt i vissa delar.

Fabian Bengtsson tror att regeringen även måste lätta på begränsningen av utlåning vid bostadsköp. 

Annons