Finans Nyhet

Kreas nya AI-tjänst ska hjälpa småföretag söka rätt lånebelopp

Taggar i artikeln

Lån Småföretag
KreaKrea
Carsten Leth, vice vd på Krea. Foto: Krea
Publicerad

Ansökningar om för stora lånebelopp ger ofta sämre lånevillkor. Fintech-bolaget Krea utökar nu sin låneförmedlarplattform med en AI-tjänst som hjälper småföretag identifiera rätt lånebelopp.

Svenska företag får i genomsnitt bara 63 procent av önskat lånebelopp beviljat och får dessutom finansieringsförslag med 23 procent högre ränta när de från början söker för stora belopp. Antalet kreditupplysningar i samband med ansökningar är en annan faktor som bidrar till sämre lånevillkor. Det visar data från fintech-bolaget Krea, som tillhandahåller en finansieringsplattform för småföretag. 

Om företagen från start söker ett belopp som är i linje med vad banken tycker är rimligt, det vill säga ett belopp som befinner sig inom företagets låneutrymme, får företagen bättre lånevillkor. Därför har Krea tagit fram en ny AI-baserad jämförelsetjänst med målet att hjälpa småföretag att söka rätt belopp från start och därmed öka sina chanser att få bättre villkor.

– Vi såg att många företagare sökte för stora belopp under coronapandemin. Det försämrade deras chanser att få önskad finansiering, till bästa möjliga villkor. Nu när många ska återstarta verksamheten eller förbereda för en fortsatt tuff vinter, vill vi ge företagen bättre förutsättningar att söka rätt belopp, säger Carsten Leth, vice vd på Krea. 

Annons

Han fortsätter: 

– Ytterligare ett problem som företag drabbas av när de vill låna är att det tas en ny kreditupplysning varje gång de ansöker om ett lån. När ett låneinstitut ser att det har tagits många kreditupplysningar på ett och samma företag, anses det vara en varningssignal och det försämrar i sin tur möjligheten för företaget att få lån till fördelaktiga villkor. Genom att använda Kreas AI-tjänst kan företag få en indikation på hur mycket de kan låna utan att någon kreditupplysning tas.

Den nya AI-tjänsten, vilken utvecklats utifrån en analys av 30 000 låneerbjudande som Krea förmedlat till kunder sedan januari 2019, ger svar direkt. Det sker genom att företaget lägger till organisationsnummer och ett fåtal nyckeltal i Kreas modell. Det får sedan automatiskt ett svar på hur stort lån de sannolikt kommer att kunna beviljas.

Annons

– Vår tjänst baseras på en modell som lär sig av varje ansökan vi förmedlar. Vi samlar in publik data automatiskt om företag via API:er och kan genom detta ge en indikation med hög träffsäkerhet. Denna transparens som finns om företag i Sverige har än så länge mest hjälpt banker och långivare att göra en bedömning, men vi vill stärka möjligheter för småföretag att få en fördel från deras egna data, säger Carsten Leth.

AI-tjänsten är kostnadsfri och optimerad för företag med mindre än 25 miljoner kronor i omsättning och som söker mindre än 5 miljoner kronor i finansiering.

Annons