Morgonsvepet

Krav på utredning av Finansinspektionen

Morgonsvepet torsdag: Korruptionsexperter höjer sitt missnöje över Finansinspektionens hantering av misstänkt penningtvätt på Swedbank och SEB, Lagarde debuterar och arbetslösheten stiger. 

Uppdaterad 2019-12-13
Publicerad 2019-12-12

Missnöje med Finansinspektionen
Efter en rad penningtvättsrelaterade skandaler på Swedbank och SEB riktas nu kritiken mot Finansinspektionen, FI. Myndigheten ska övervaka bankernas arbete mot penningtvätt och antiterrorfinansiering men har hittills inte ingripit.
I september 2018 tog tvärtom chefen för myndighetens penningtvättstillsyn de svenska bankerna i försvar. Två korruptionssexperter uttrycker nu sitt missnöje med FI för Svenska Dagbladet. Den ene är Peter Utterström, som anser att FI borde ha agerat tidigare. Den andre, Louise Brown, tycker att det är hög tid för finansmarknadsminister Per Bolund att tillsätta en haverikommission.
För närvarande pågår en utredning mot FI, på initiativ av Justitieombudsmannen, JO.

Ny ECB-chef gör sin debut
Christine Lagarde gör sitt första möte som ECB-chef idag. Analytikerna håller koll på ifall hon ger några signaler om framtida policyändringar vid den efterföljande presskonferensen.
En sådan är Dirk Schumacher vid Natixis, som anser att den viktigaste siffran i de nya utsikterna är prognoserna för inflationen 2022. Alla siffror som inte pekar på en ökad inflation under 2022 jämfört med 2021 kommer att ses som duvaktigt, skriver Omni.

Arbetslösheten stiger för femte månaden
Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten ökar för femte månaden i rad. 7,2 procent är nu arbetslösa. Det innebär att 25 000 fler var inskrivna som arbetslösa i slutet av november jämfört med motsvarande period föregående år.

Asienbörserna stiger
Tidigt på torsdagsmorgonen steg de asiatiska börserna. Från 1,4 procent för koreanska Kospi till 0,2 procent för kinesiska Shenzhen. Shanghai backade dock 0,1 procent.
En orsak till de positiva signalerna är att den amerikanska centralbanken Federal Reserve igår lämnade räntan oförändrad och flaggade för att nästa räntehöjning kan bli först 2021.
På söndag löper samtidigt deadline ut för handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Den generella förväntan är att tidsfristen kommer att skjutas upp. Det säger JP Morgan Private Banks Asienchef Alex Wolf till CNBC.
Idag är det också nyval i Storbritannien, vilket kan komma att dämpa investerarnas goda humör, enligt vad markandsstrategen Michel McCartthy säger till AFP. SEB påpekar i sitt morgonanalysbrev på att det kan bli stökigt vid ett dödläge i valresultatet.

K2A tar in 100 miljoner i nyemission
Fastighetsbolaget K2A har genomfört en riktad nyemission, vilken blev övertecknad. Bolaget räknar med att de 300 000 nya preferensaktierna ger 100 miljoner kronor före kostnader för emissionen. Teckningskursen per aktie var 332 kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
K2A ska också kalla till extra bolagsstämma för att kunna höja inlösensumman på bolagets preferensaktie, från 325 till 350 kronor.
I emissionen var ABG Sundal Collier bookrunner och Advokatfirman Lindahl legal rådgivare.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in