- Publicerad
Regeringen gör för litet för att förenkla regler för företag. Nästan inga förslag till förändringar har de senaste åren haft som huvudsyfte att göra det enklare för företagen.
Kritiken kommer från Riksrevisionen som granskat var regeringen gör för att svara upp till riksdagens beslut att prioritera förenklingar av regler för företag.
Det finns sedan 1999 en grupp på näringsdepartementet som har till uppgift att granska vilka effekter nya regler eller förändrade regler har på företagens villkor, Simplexgruppen.
– Men de styrs helt av inkorgen, konstaterar riksrevisor Kjell Larsson.
Gruppen granskar årligen uppskattningsvis cirka 400 förslag till nya propositioner, nya bestämmelser i förordningar och nya kommittédirektiv.
– Och det gör de bra, säger Larsson.
Men gruppen har varken resurser eller organisation som klarar av att granska de befintliga regelverken. Riksrevisionen föreslår att mer kraft läggs på att förenkla befintliga regler.
Regeringen får också kritik för att de inte ger någon samlad bedömning av hur det totala flödet av förändrade lagar och förordningar påverkar företagen. Inte heller ges någon information om vilka lagar och förordningar som ändrats i syfte att förenkla för företagen.
– Utgångspunkten för de förändringar som görs är i dag inte att förenkla för företagen utan genomförs av andra skäl, konstaterar Kjell Larsson.
Det har gjorts försök att mäta kostnaderna för företagens regelbörda. OECD uppskattade för ett par år sedan svenska småföretags kostnader för att administrera skatte-, arbetsmarknads- och miljöregler till cirka 30 000 kronor per anställd och år, eller omkring 50 miljarder kronor för alla företag i Sverige.
Riksrevisionen föreslår nu att regeringen undersöker möjligheten att räkna in även övriga kostnader för att leva upp till reglerna. Till exempel om arbetsmiljöregler tvingar ett företag att byta ventilationssystem tillkommer ju också kostnaderna för inköpet av ett nytt system förutom pappersarbetet kring förändringen.
TT