Börs

Kraftigt färre nya bolag på Stockholmsbörsen

45 bolag har noterats på Stockholmsbörsen under 2019. Det är nedgång med 46 procent jämfört med 2017 då 83 bolag gick in på börsen.

Uppdaterad 2019-12-19
Publicerad 2019-12-19

Nyhetsbyrån TT har gått igenom noteringsläget på Stockholmsbörsen, som drivs av amerikanska Nasdaq, och konstaterar en kraftig nedgång. Rekordåret var 2017 då 96 bolag kom in.

– Börsen har gått upp kraftigt under året. Men vi har sett flera plötsliga nedgångar också. Det skapar ovisshet och det minskar intresset för att notera nya bolag på börsen, säger Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på organisationen Aktiespararna, till TT.

Jonas Olavi, allokeringschef på fondförvaltningsföretaget Alfred Berg, hänvisar också till den vikande konjunkturen.

Av årets 45 bolag gjorde 17 företag premiär på Stockholmsbörsens Main Market, listan där de stora bolagen handlas. 28 bolag gjorde premiär på First North, där de mindre bolagen, "tillväxtbolagen", huserar.

De nya bolagen på Main Market tog tillsammans in 2 378 miljoner euro från marknaden, motsvarande 25 miljarder kronor. Hälften av det utgörs av EQT:s börsintroduktion som drog in 12,5 miljarder kronor. Näst största notering var Traton, Volkswagens lastbilsdivision, där Scania ingår.

Motsvarande summa för de nya bolagen på First North blev 145 miljoner euro, motsvarande omkring 1,5 miljarder kronor.

Idag torsdag noteras det sista bolaget på börsen i Stockholm. Det är det irländska sophanterinsbolaget Kollect on Demand, som Realtid tidigare har intervjuat.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in