Revision

KPMG sägs ha mörkat brott i Skistar

UPPDATERAD Enligt uppgifter i tidningen Revisionsvärlden kan revisions- och rådgivningsjätten KPMG medvetet ha medverkat till ett lagbrott i Skistar.

Uppdaterad 2020-06-30
Publicerad 2020-06-30

Mindre än två månader efter det att Skistars revisor Åsa Wirén, delägare på KPMG, klev av sitt uppdrag utsågs hon till ny finansdirektör för Skistar. Enligt dåvarande regelverk är det ett brott mot aktiebolagslagen som krävde en karantän på två år, skriver Revisionsvärlden. Sedan 2016 finns motsvarande bestämmelse i stället i Revisorslagen.

Kollegan Owe Wallinder tog över som revisor och han skrev sin sista revisionsberättelse i november 2013. Han presenterade revisionsberättelsen på stämman den 14 december. Det hade enligt Revisionsvärlden blivit konstigt om Åsa Wirén hade gjort det. Samtidigt gör hela upplägget enligt Revisionsvärldens källa att KPMG aktivt ser ut att ha medverkat till mörka ett lagbrott. Byrån vidtog inte några åtgärder mot varken den inblandade delägaren eller den inblandade klienten. Och dessutom tillsattes alltså en ny tillfällig revisor.

Till saken hör att Skistar 2013 gjorde en upphandling av ny revisor, en upphandling där KPMG inte kunde delta. Det var olämpligt att Skistar skulle revideras av samma byrå som den tillträdande finansdirektören just var på väg att lämna. 

Enligt KPMG har man inte gjort något fel.

– Vi har inte mörkat något brott och vi har inte heller själva begått något brott. Vi har följt gällande regelverk i perioden och vi har ett ansvar göra ett så bra överlämnande som möjligt, säger Laura Manninen, extern kommunikatör på KPMG, till Realtid.

Skistars vd Stefan Sjöstrand kommentarar uppgifterna i ett sms till Realtid:

– Det här hände sju år tillbaka i tiden och varken Åsa Wirén eller dåvarande vd finns kvar i organisationen. Det här är helt ny informationför mig som nytillträdd vd. Vi får titta igenom och se om det är något vi bör agera på.

Åsa Wirén lämnade jobbet på Skistar efter två år och är idag CFO på Bonnier Group. Hon har också en rad styrelseuppdrag, bland annat på Aspia.

Realtid har under eftermiddagen sökt Åsa Wirén som dock inte har återkommit.

Platsannonser