Finans Nyhet

Korsnäs i mångmiljardaffär

Publicerad

Kinnevikägda Korsnäs köper kartongtillverkaren Frövi av statligt ägda Sveaskog för 3,6 miljarder kronor. Genom köpet blir Korsnäs och Frövi störst i Europa på tillverkning av vätskekartonger.

Kinnevik räknar med att köpet medför personalnedskärningar.

Affären är för oss solklar och nödvändig för att vi ska kunna växa och få ökade resurser och så passar Frövi och Korsnäs väldigt bra ihop, säger Vigo Carlund, tf vd för Korsnäs och koncernchef för Kinnevik.

Sammanslagningen kommer att leda till samordningsvinster på 150 miljoner kronor om året. Det brukar betyda färre anställda.

Annons

Över tiden kanske det gör det, men vi har ännu inte kunnat ta i de frågorna då vi först måste invänta ett besked från EU.

Vi blir störst i Europa och kanske i världen på vätskekartonger och det är den delen av affären som kommer att prövas av EU.

Enligt Vigo Carlund hårdnar konkurrensen mellan de ledande tillverkarna av vätskekartong allt mer och därför är köpet av Frövi nödvändigt.

Annons

Vi blir nu ännu mer effektiva och det är nödvändigt när vi på sikt räknar med allt hårdare konkurrens från Kina och Brasilien.

Frövi sysselsätter omkring 700 anställda och ägs av statliga Sveaskog.

– Vi har fått ett uppdrag från vår ägare staten att renodla vår verksamhet och vi har fått ett bra pris när vi nu säljer Frövi, säger Sveaskogs vd Gunnar Olofsson till TT.

Annons

För två år sedan lades Sveaskogs sågverk in i ett gemensamägt bolag, Setra, med Mellanskog.

– Med dagens affär har vi renodlat Sveaskog och ska nu satsa på vår kärnverksamheten som är skogsbruk, säger Gunnar Olofsson.

Det är mycket bra att det är Korsnäs som köper Frövi. Korsnäs är väldigt duktiga med att jobba med vätskekartonger, som är en oerhört högkvalitativ pappersprodukt.

Sveaskog är Sveriges största skogsägare med 3,5 miljoner hektar.

TT har förgäves sökt Pappersfacket på Frövi för en kommentar.

TT

Annons