Kopieringsskyddet blir kvar

<pufftextlänk>Den amerikanska analytikerfirman JP Morgan hävdar att Apple och de andra försäljarna av digitalt nedladdad musik inte har anledning till oro.</pufftextlänk> Det kopieringsskydd på filer som Frankrike är på väg att lagstifta bort lär med undantag av Danmark behållas i både andra EU-länder och i USA.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2006-03-30

JP Morgan släppte förra våren en 51-sidig rapport om kopieringsskydd för portabla musikspelare. I dagarna kom en uppföljning med anledning av situationen i Frankrike, uppger Apple Insider.

De franska myndigheterna är på gång att införa en lag som gör det tillåtet att ta bort kopieringskyddet på musikfiler. Lagen är framförallt riktad mot skivbolag, men den innebär även att Apples musikaffär iTunes Music Store i Frankrike måste ändra sin försäljning av AAC-filer för att musiken ska fungera på alla mp3-spelare och inte bara på iPoden.

Om lagen införs i fler länder skulle Apple få enorma bekymmer. Musiken som laddas ner från iTunes Music Store skulle då enkelt kunna gå att fildela och skicka vidare. JP Morgan menar dock att det enda land som just nu tycks ha för avsikt att införa liknande regler är Danmark.

Itunes Music Store är världens största försäljare av digital musik. Apple har nått stora framgångar med iPoden genom att se till att användarna av musikbutiken iTunes endast kan lyssna på musiken på just en iPod.

"En iPod-användare som känner sig obekväm med koperingsskyddet eller att köpa musik online kan enkelt köpa musik på cd eller ladda ner från P2P-sajter", skriver JP Morgan-analytikern Bill Shope i rapporten.

Enligt Shope ska stödet för kopieringsskyddet i andra EU-länder vara stort, vilket även gäller för USA. I Asien och Latinamerika är däremot inte lagarna lika tydliga, vilket enligt analytikerfirman kan begränsa Apples modell för försäljning av digital musik.

Apple kallar lagförslaget för statssponsrad piratkopiering men väntar sig paradoxalt nog en ökning av sålda iPods.

– Ipodens försäljning kommer förmodligen att öka då användaren lätt kan ladda sina iPods med musik som inte behöver vara riktigt skyddad. Gratis film till iPoden borde inte vara långt borta, säger Natalie Kerris från Apple i ett officiellt uttalande.

Den franska marknaden utgör ungefär två procent av Apples försäljning av iPods och musik från iTunes Music Store. I stället för att släppa sitt kopieringsskydd tror analytikerna att Apple är beredd att offra den franska marknaden.

Den franska senaten måste först godkänna lagen innan den går igenom. Allt talar emellertid för att så kommer att ske.

Platsannonser

Logga in