Finans Nyhet

Konst som korvstoppning

Publicerad

Den här helgen exploderar konst-Stockholm.

Fredagstävlingar

Lemmy släpps efter en kortare tid i hyrhyllan som köp-dvd på onsdag. Dokumentären berättar historien om den legendariska basisten, sångaren och rumlaren Lemmy Kilmister från Motörhead. Han såg The Beatles på The Cavern Club, han jobbade som roadie till Jimi Hendrix, han var mentor till Sid Vicious innan han startade Motörhead.

Lemmy och hans band har inspirerat andra rocklegender som Dave Grohl, Slash, Ozzy Osbourne, Metallica, Joan Jett, Alice Cooper, The Clash, Motley Crüe och många fler. I dokumentären Lemmy får vi följa med och utforska kulturikonen Lemmy Kilmisters liv och karriär i Motorhead. Realtid har fem ex av dubbel-dvd:n att fajtas om. Se trailern här.

Lemmy sparkades ur ett annat legendariskt band för att han ”använde fel droger” och åkte fast. Vilket band?

Annons

1. Hawkwind.

X. The Pirates.

2. Thin Lizzy.

Annons

Rebecka Törnqvist levererar sitt nionde album på onsdag. Scorpions är en stämningsfylld skiva som både knyter an till Törnqvists tidigare album men också innebär ett visst nytänkande. Allt tillkommet under varsam handledning av rutinerade producenten Jari Haapalainen (Eldkvarn, The Concretes, Moneybrother etc) som även sitter bakom trummorna i låtarna. Tio cd står på spel.

Jari Haapalainen är också känd som gitarrist i ett band. Vilket?

1. The Hives.

Annons

X. The Bear Quartet.

2. Thåströms kompband.

Basisten, sångaren och kompositören Avishai Cohen är en av de nya heta stjärnorna på jazzhimlen de senaste åren. Den 23 februari släpper anrika jazzetiketten Blue Note hans nya cd Seven seas.

Realtid har fått loss fyra cd och även två konsertbiljetter till konserten på Fasching den 27 februari till en förstapristagare. Detta är en extrainsatt konsert på grund av publiktrycket – spelningen dagen innan är slutsåld. Den konsert som hålls i Göteborgs konserthus den 28 februari håller också på att bli fullsatt så vill ni se Avishai Cohen gäller det att skynda.

Avisai Cohen är baserad i New York, men var föddes han?

1. Grekland.

X. Israel.

2. Jönköping.

South Parks anarkistiska humor har nu nått fram till sin 13:e säsong i dvd-hyllan. Tävla om tre ex av dessa 3-disc-boxar som innehåller fjorton ocensurerade avsnitt och släpps på onsdag.

Vi får följa med pojkarna när de räddar ekonomin, valarna och en hel hög med döda kändisar, samtidigt som de upptäcker glädjen med fiskpinnar. Dessutom får vinnarna de lika färska samlingarna South Park hits volym 1 och 2 på köpet. De innehåller Trey Parkers och Matt Stones egna favoritavsnitt.

En känd sångare sjöng om ”chocolate salty balls” i South Park. Vem?

1. James Brown.

X. Isaac Hayes.

2. Barry White.

I Emmy-nominerade reality-serien Project runway följer vi supermodellen Heidi Klum som programledare för ett tv-program där duktiga och framgångshungriga unga designers får chansen att visa upp sina talanger i New Yorks modevärld. Men för att komma så långt måste de först bevisa att de har vad som krävs för att bli framtidens topp-designer, i en rad utmaningar. Serien har blivit en succé i TV3 och nu kommer den första säsongen på trippel-dvd.

Project runway släpps på onsdag och vi har fem ex.

Vilken popstjärna är Heidi Klum gift med?

1. Jon Bon jovi.

X. Mick Hucknall.

2. Seal.

Animerade filmen Dumma mej släpps på dvd och blu-ray på onsdag, och vi har lagt vantarna på några inte alls så dumma vinster. Eller vad sägs om 5 st blu-ray-utgåvor i 3D och lika många av combopacken där blu-ray-discen kompletteras av en dvd?

Mitt i en idyllisk villaförort med välskötta trädgårdar och vita staket står ett hus som skiljer sig från mängden – en svart villa med en livlös gräsmatta. Här har Gru sitt hemliga gömställe, där han tillsammans med sina små gula minioner planerar att ta över världen.

Dumma mej hamnade på sjunde plats på listan över årets mest inkomstbringande filmer i USA. På den världsomspännande listan hamnade filmen på åttonde plats.

Vem har specialskrivit låtar till filmen?

1. Damon Albarn.

X. Pharrell Williams.

2. Elton John.

Idoga musikentusiasterna Hemifrån brinner för nordamerikansk rootsmusik i alla dess former. I fjol kom första volymen i Hemifråns samlingsskivor. Den hade en tydlig västkustvibb medan den färska uppföljaren har mer av country och americana över sig. I like it better here – more music from home bjuder på nya och exklusiva inspelningar med jänkar som Kimmie Rhodes, Clarence Bucaro, Ted Russell Kamp och Annie Keating. Svenska Citiken K har fått en outgiven låt av Jack Tempchin, mannen bakom låtar åt bland annat Eagles. Svenska Henrik Af Ugglas och brittiska Hey Negrita medverkar också.

Fem vinnare får samlings-cd:n plus en väl vald ny platta ur Hemifråns katalog. En katalog som även rymmer namn som Adam Klein, Jude Johnstone och Susan James.

Vilken rappare samplade Jack Tempchins komposition Smuggler’s Blues som ursprungligen var en Miami vice-hit med Glenn Frey?

1. Jay-Z.

X. Nas.

2. Coolio.

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

Fredags-Kangas

Så är vi mitt i februari. Konstmässorna och vernissagerna avlöser varandra i rask takt. Det blir lite som samarbetet mellan Galerie Bernsteinzimmer i Nürnberg och svenska Nationalgalleriet. Deras matkonst har resulterat i den fiktiva snabbmatskedjan My wörst – bokstavligen talat korvstoppning.

I en myntautomat på Kulturhuset kan besökare på årets upplaga av konstmässan Supermarket få sig något till livs – konst kallas det visst.

Supermarket är den mer konstnärsdrivna och konstnärsnära mässan. Åtminstone är det så den lanseras. Som en kontrast till den mer polerade mässan Market, som håller till i Konstakademiens mer imposanta lokaler.

Båda har sina poänger, och båda existerar bara till och med söndag. Det är bara att tugga i sig.

Bland alla verk av Damien Hirst, Anna Finney och nya östeuropeiska konstnärer på Konstakademien hittar jag det svärtade kartongbygget The Ghosthouse av Jakob Krajic, en gång i tiden i bandet Mazarine Street. Lustigt nog står samme Krajic och säljer böcker åt bokhandeln Konst-ig i entréplan.

Det tredje benet denna konstmässehelg är Art Anglais som hålls på Scandic Anglais vid Stureplan. Summa 20 gallerier visar upp sina konstnärer i den gigantiska konferensanläggningen och i baren. Bland utställarna märks bland annat Galleri Agardh & Tornvall, Edsvik Konsthall, Malmöbaserade Galleri GKM och öländska Ekerum Konsthall. De sistnämnda har släpat med sig tavlor av Rolling Stones-gitarristen Ron Wood.

Mitt i allt detta har Galleri Jonas Kleerup vernissagefest i kväll för grupputställningen From the dark towards the light. Kontsnärer som Brendan Austin, Kyle Field och Christian Saldert medverkar och den pågår till och med den 20 mars.

För den som vill blicka bakåt i konsthistorien öppnar Waldermarsudde på lördag en omfattande retrospektiv över GAN, Gösta Adrian-Nilsson (1884–965). GAN:s färgsprakande verk gjorde honom till en pionjär för futurismen och kubismen i Sverige. Mängder av målningar, teckningar och collage finns att avnjuta på Waldermarsudde fram till 29 maj.

Och på konsthallen Magasin 3 ute i Frihamnen öppnas portarna för Investigations of a dog. Fram till 29 maj kan vi se verk av bland andra Maurizio Cattelan, Jeff Koons, Fischli & Weiss, Claire Fontaine, Sherrie Levine, Annika von Hausswolff och Sigalit Landau. Utställningen har hämtat inspiration från Franz Kafkas novell med samma namn, och det har tagits fram en bok med texter fritt inspirerade av Kafka i stort eller verken i utställningen. För det svenska bidraget står Ett öga rött-författaren Jonas Hassen Khemiri.

Investigations of a dog är en ambulerande utställning framtagen av nätverket FACE – Foundation of Arts for a Contemporary Europe. Det här är nästa sista anhalten och ett beslök rekommenderas alla som vill få en bild av var konsten står i dagens Europa. Men eftersom den står kvar till slutet av maj kan det vara smart att prioritera de olika tillfälliga konstmässorna för nu.

Operation konst-stoppning förklaras härmed påbörjad.

De rätta svaren är 1, X, X, X, 2, X och 2.

Annons