Konjunktur

Konjunkturfallet har bromsats upp

PMI-total steg till 39,2 i maj från 36,4 i april efter att ha fallit med sammantaget 16,5 indexenheter under mars och april.

Publicerad 2020-06-01

– Det innebär att konjunkturnedgången i tillverkningsindustrin har bromsats upp, men det är för tidigt att bedöma om konjunkturbotten har passerats även om sannolikheten för en återhämtning har ökat nu när fler länder börjat lätta på restriktionerna som infördes mot coronapandemin, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i en skriftlig kommentar.

Delindex för produktion och orderingången svarade för den största uppgången i maj om än från historiskt låga nivåer, och bidrog sammantaget med 3,8 indexenheter till PMI-total. Även fallet i sysselsättningen avtog under månaden medan leveranstiderna som stigit kraftigt under våren föll tillbaka i maj och drog ned totalindexet med 1,3 indexenheter.

Tillverkningsindustrins produktionsplaner för det närmaste halvåret blev mindre pessimistiska i maj och indexet ökade till 37,8 från rekordlåga 22,9 i april.

– Det är en märkbar förbättring och en positiv konjunktursignal jämfört med bottennivån i april, men ännu är det en övervikt av företag som räknar med produktionsminskningar, säger Jörgen Kennemar.

Pristrycket från leverantörsledet sjönk i maj jämfört med april och indexet noterades till 40,2. På årsbasis föll indexet med 10,3 indexenheter och antyder om ett fortsatt svagt pristryck från leverantörsledet.

Platsannonser