Kommunistland öppnar världens minsta börs

Ett av världens fattigaste länder börjar spekulera.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-01-17

Ett av världens fattigaste länder - Laos - öppnar börs. Landet har sex miljoner invånare och leds av ett kommunistparti.

Anmäl dig till Ingemar Carlssons Tekniska Analys som skickas ut till din mejl-box varje måndag innan börsen öppnar.

1975 grundades demokratiska folkrepubliken Laos. Landet ligger i Sydostasisen, har 6,4 miljoner invånare och är ungefär hälften så stort som Sverige.

Befolkningen är sammansatt av ett 40-tal etniska grupper och landet har ett enda parti - kommunistiska Laotiska revolutionära folkpartiet. Och nu är det alltså dags för börsintroduktion, enligt DN. Datumet har valts för att bli en lyckodag.

De två bolagen Banque Pour Le Commerce Exterieur Lao och kraftbolaget EDL-Generation Co övertecknades vid introduktionen.

Utländska investerare är välkomna, men utländska privatpersoner får inte äga mer än tre procent av aktierna i bolaget, medan utländska bolag får äga tio procent.

För säkerhets skull ska den laostiska staten behålla tre fjärdedelar av företaget, rapporterar DN. En bidragande orsak till det ökade ekonomiskt intresse för Laos beror på landets potential att bli storsäljare av vattenkraft till grannländer såsom Thailand och Vietnam.

Aktiebörsen i Laso är ett samriskbolag som ägs till 49 procent av sydkoreanska intressen. Inom ett par år siktar aktiebörsen i Laos på att ha tiotalet företag noterade, enligt DN.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in