Finans Nyhet

Kommuner i säljartagen

Publicerad

NAI Svefa:s enkät visar att nästan 70 procent av kommunerna planerar att sälja fastigheter. Bara i år kommer samhällsfastigheter för 10-12 miljarder avyttras.

Realtid.se

Fastighetsrådgivaren NAI Svefa har genomfört en enkät bland Sveriges kommuner och presenterade delar av resultatet vid ett seminarium, skriver Fastighetsvärlden.

Alla svar har inte kommit in ännu, men enligt tidningen är trenden tydlig att allt fler kommuner är redo att avyttra ur sitt fastighetsbestånd.

– 131 av 191 kommuner eller bolag som svarat har uppgett att de sannolikt kommer att sälja fastigheter under den kommande femårsperioden. Det är väldigt många kommuner som vill skapa handlingsalternativ genom att realisera värden ur fastighetstillgångarna, säger Åsa Henninge, analyschef vid NAI Svefa, till Fastighetsvärlden.

Annons

Motivet bakom är att kommunerna vill fokusera på kärnverksamheten eller frigöra kapital för nyproduktion, enligt NAI Svefa.

Ur svaren hittills går det att utläsa att det är större andel bostäder än samhällsfastigheter, egna verksamhetsfastigheter och övriga kommunägda fastigheter som planeras att säljas. Under de senaste åren har det sålts mycket vårdfastigheter, speciellt i Stockholmsområdet, men där förväntas ingen ökning enligt NAI Svefas enkät.

– Det verkar finnas starkare ideologiska skäl att behålla fastigheter där man har egen verksamhet som vårdboenden och skolor nu än när vi genomförde enkäten innan valet 2014. Däremot är man redo att sälja fastigheter där man inte planerar att ha kvar verksamhet. Det kanske är dåliga nyheter för fastighetsinvesterare i segmentet, säger Åsa Henninge till Fastighetsvärlden.

Annons

Rådgivningsfirmans prognos är att det under 2016 kommer att omsättas samhällsfastigheter för 10–12 miljarder kronor. Om prognosen stämmer kommer det innebära att den linjära ökningen som funnits inom segmenten de senaste åren fortsätter.

Enligt SKL äger Sveriges kommuner fastigheter för cirka 1.000 miljarder kronor. Det handlar om allt från bostäder, samhällsfastigheter, verksamhetslokaler till logistikanläggningar och köpcentrum.

– Många av kommunerna har en väldigt låg kunskap kring vad man har i direktägande och många kommuner vet inte hur mycket värde som finns i det direktägda fastighetsinnehavet. Allt fler kommuner har dock börjat inse att man behöver en väl underbyggd fastighetsstrategi, säger Åsa Henninge till tidningen.

Annons

Bland de kommuner som öppet talat om planerade försäljningar finns bland annat Sollentuna, Sundbyberg, Vellinge, Kristianstad och Huddinge, skriver Fastighetsvärlden.

 

Annons