Annons

Annons

Baudin_534.jpg

Kommunals förbundsstyrelse med Tobias Baudin i spetsen har i veckan beslutat att förbundet inte längre ska ha Nordea som bank.

Kommunal lämnar Nordea

Fackförbundet Kommunal följer Transport och Handels och lämnar nu Nordea efter bankens beslut att flytta huvudkontoret till Helsingfors.

– Vi kommer skyndsamt börja sälja av våra investeringar. Vi vill inte vara kunder i en bank som agerar så här, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Aftonbladet.

Kommunals förbundsstyrelse fattade i onsdags beslut om att påbörja avvecklingen av sitt kapital i banken, totalt handlar det om över en miljard kronor.

– Nordea har valt en utpressningsmetod och lämnar nu landet. Vi motsätter oss kraftigt det agerandet och därför vidtar vi de här tuffa åtgärderna, säger Baudin.

Annons

Annons

Baudin ser de höjda resolutionsavgifterna som en garant för att välfärden och Kommunals medlemmar inte ska behöva betala vid framtida bankkriser. Han menar också att det inte är någon annan bank som agerar likt Nordea.

Tidigare har de båda LO-facken Handels och Transport meddelat att de lämnar Nordea efter besked om flytten. Tobias Baudin tror att fler förbund kommer att följa efter.

– Det är många som har varit inne på det. Men vi är det förbund som har mest placeringar i Nordea.

Utöver placeringar i banken ska Kommunals ekonomienhet gå igenom andra tjänster som förbundet har i Nordea, i syfte att se vad som kan avvecklas. Kommunal erbjuder också medlemmarna lån i banken – något som det nu ska bli slut med.

Kommunal kommer även att trycka på för att hela LO slutar med medlemslån i Nordea.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons