Annons Annons

Klimatsmart teknologi som tar tillvara på energi från världens alla hav

Uppdaterad 2020-03-25
Publicerad 2019-06-30

Billigare än vind och i linje med solenergi. Så beskriver bolaget Eco Wave Power, som i juli 2019 noterades på Nasdaq First North, sitt landbaserade vågkraftssystem.
- Det är en validerad teknologi till ett bra pris som kan ta vara på den enorma potentialen i världens alla hav, något som folk försökt göra i många år, säger Eco Wave Powers grundare och VD Inna Braverman.

Inna Braverman, utnämnd som morgondagens hjälte av CNN, har under 2019 valt att placera sitt vågkraftsbolag som grundades i Tel Aviv 2011 på Stockholmsbörsen.
- Sverige ligger långt fram vad gäller förnybar energi och en stor del av våra planerade projekt finns i Europa. Att det också finns liknande bolag på Stockholmsbörsen gör att intresset ökar säger Braverman.

Företagsidén föddes när Braverman tog ett jobb på ett företag inom förnybar energi i Tel Aviv och uppmärksammade då en energikälla som man, trots decennier av experiment, ännu inte hade lyckats uppfinna en lönsam energiutvinning för.

2011 grundades Eco Wave Power av Braverman och David Leb, en serieentreprenör som även han haft idéer om hur man skulle kunna utnyttja vågkraft. Till skillnad från ett flertal konkurrenter använder sig Eco Wave Power av system placerade på strukturer, som i praktiken fungerar som vågbrytare invid land vilket förenklar underhåll och minimerar miljöpåverkan.

- Jag har aldrig velat ge upp men det är klart jag mött motgångar. Men för varje gång man lyckas kompenserar det för många misslyckanden, säger Braverman. 

Fyra år efter Eco Wave Power grundades kom ett viktigt genombrott. I Gibraltar kunde man med hjälp av EU-bidrag och ett stort stöd från myndigheter installera det första elnätsanslutna vågkraftverket. Idag har bolaget två betydande installationer i Gibraltar och Israel. Samtidigt planerar de nu installation av flera nya anläggningar, däribland i Storbritannien.

Trots de motgångar Braverman beskriver verkar hennes dröm visat henne vägen. I februari 2019 publicerade MSN en lista över 2000-talets 30 mest inflytelserika kvinnor där Braverman finns tillsammans med bl.a. Angela Merkel och Hilary Clinton.
 
Naventus Corporate Finance är ett corporate finance bolag och transaktions manager, baserade i Stockholm. Vårt corporate finance team har lång erfarenhet och kunskap, vilket ökar förståelsen för våra klienters behov. 

Läs mer på / www.naventus.com


NAVENTUS

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in